29 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Regija

U parlamentu Kosova tuča “oko Milana Radoičića”

Na sjednici parlamenta Kosova danas je izbila tuča nakon što je poslanik opozicije poprskao vodom premijera Albina Kurtija. Sjednica je prekinuta.

Poslanik opozicione Demokratske partije Kosova Mergim Lushtaku je prišao sa flašicom vode i poprskao premijera Kurtija za govornicom, a potom je poprskao i gađao flašicom zamenika premijera Besnika Bislimija koji je sjedio u dijelu za ministre pored govornice, navodi Anadolu

Kurti je govorio o situaciji na sjeveru Kosova kada su njegov govor prekinuli opzicioni poslanici uzvicima.

Najprije je u smeru zamenika premijera Besnika Bisljimija bacio vodu zastupnik Mergim Lushtaku, zatim je fizički napadnut ministar finansija Hekuran Murati. Nakon sukoba prekinut je direktan prenos iz Skupštine Kosova, objavio je RTK

Poslednjih dana, kao i na ovoj sjednici, opozicija je bila kritična prema vlasti, jer su mediji na Kosovu objavili audio snimke šefice parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje, Mimoze Kusari-Lila, gdje ona priznaje da je vodila razgovor s potpredsjednikom Srpske liste Milanom Radoičićem.

Za Milanom Radoičićem potpredsjednikom Srpske liste tragaju kosovske vlasti, a on se nalazi i na američkoj crnoj listi zbog “umešanosti u međunarodni organizovani kriminal”.

Traži se zbog sumnje da je umiješan u zastrašivanje svjedoka u sudskom procesu poznatom kao “Brezovica”.

Druga potjernica raspisana je za Radiočićem 2022. u slučaju “Brezovica” koji se tiče nelegalne gradnje, a u koji je umiješan i funkcioner Srpske liste Bratislav Nikolić. U tom slučaju Tužilaštvo iz Uroševca ga tereti za “zastrašivanje svjedoka”.

Prva potkernica rapisana je 2019. i dovodi Radoičića u vezu u slučaju sa ubistvom Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda. Ivanović je ubijen sa više hitaca iz pištolja, ispred sjedišta te partije u Sjevernoj Mitrovici 16. januara 2018. godine.

Prije nego što je napadnut, Kurti je u Skupštini govorio o Radoičiću i kako je potjernica za njim povučena 2021. godine, nekoliko dana prije formiranja njegove vlade.

“Kada su bile prethodne vlade, ovaj glavni kriminalac je bio u Mitrovici, bio je u Prištini. Sada je naš doprinos da je on u hotelu na Kopaoniku, u Srbiji.”

Međutim, potjernica za Milanom Radoičićem povučena je u martu 2021. bez ikakvog obrazloženja.

Foto: kosovapress.com, PrtSc

Izvor: AA, RTK2

Povezane vijesti

%d bloggers like this: