Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Politika Turska

Reagiranje: Republika Turska sa svim svojim institucijama priznaje genocid u Srebrenici

Ambasada Republike Turske u Bosni i Hercegovini zlonamjernim je ocijenila vijesti u pojedinim medijima objavljenim uz naslov kako je “Erdoganova partija odbila usvajanje prijedloga zakona o priznavanju genocida u Srebrenici”, javlja Anadolu.

Kako je saopćeno iz Ambasade Turske u Sarajevu, vijest naslova “Erdoganova partija odbila usvajanje prijedloga zakona o priznavanju genocida u Srebrenici” objavljena na pojedinim portalima prožeta je kontradiktornostima i pokušaj je dezinformisanja s namjerom da se javnost u Bosni i Hercegovini usmjeri u pravcu suprotnom od istine, umjesto tačnog informisanja, što je osnova i suština novinarstva.

Kako su podsjetili, Republika Turska sa svim svojim institucijama priznaje genocid u Srebrenici i s tim u vezi prihvata odluke međunarodnih sudova bez potrebe za dodatnim zakonom.

U video poruci objavljenoj na 28. godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici, kako su podsjetili, predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan je u nekoliko navrata upotrijebio termin genocid i otvoreno osudio “one koji negiraju genocid u Bosni i Hercegovini uprkos odlukama međunarodnih sudova”. Pored toga, još jučer je šest parlamentarnih stranaka u Velikoj narodnoj skupštini Turkiye, uključujući AK Partiju i MHP, usvojilo i zajedničku deklaraciju povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

“Uprkos svemu tome, spomenuti naslov koji je napisan za tekst vijesti i način na koji je tekst konstruiran primjer je zlonamjernog i prilično neuspješnog novinarstva”, poručili su iz Ambasade.

Šest parlamentarnih sranaka u turskom parlamentu izdalo je 11. jula zajedničko saopštenje-deklaraciju u povodu 28. godišnjice genocida u Srebrenici,

Turski i predsjednik AK partje Recep Tayyip Erdogan u video obraćanju povodom 11. jula rekao da je Turska danas ekonomski, diplomatski i na sve načine mnogo jača i sposobnija nego li je bila prije 28 godina te je poručio da Turkiye neće dozvoliti da se ponove patnje poput genocida u Srebrenici

“Imamo na umu mudrost i gorku istinu izreke rahmetli Alije: ‘Šta god da radite, nemojte da zaboravimo genocid, jer zaboravljeni genocid će se ponoviti’. Da ne bismo ponovo doživjeli slične zločine, Srebrenicu nikada nećemo zaboraviti i nikada nećemo dozvoliti da se zaboravi. Rana koju je na našim srcima zadao genocid počinjen u Srebrenici pred očima cijelog svijeta krvare 28 godina. Sa svakim našim šehidom kojeg smo sahranili, ponovo proživljavamo te dane, ponovo ih se sjećamo, ponovo lijemo suze”, poručio je Erdogan.

Neki mediji u Sarajevu poput N1, Klix su navodeći, juče,da je Erdoganova AK partija odbacila prijedlog yakona o genocidu u Srebrenici prenije;a stav i parlamentarni prijedlog glavne opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) da se genocid u Srebrenici iz 1995. godine okarakteriše kao genocid.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: