17 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Turska

U Sandžak stigli hafizi iz Turske, vjernike će podučavati Kur’anu i predvodiće namaze u džamijama

Šest hafiza, službenika Diyaneta – Uprave za vjerske poslove Republike Turske,  doputovali su danas u Novi Pazar. Oni će u Sandžaku boraviti na određeno vrijeme i u opštinama te regije obnašaće funkcije imama i biti profesori u Školi Kur’ana pri Rijasetu Islamske zajednice Srbije (IZS), objavila je Anadolu Agency (AA), prenosi se iz Mešihata IZ-e Sandžaka.

Reisu-l-ulemu Rijaseta IZ-e Srbije Seada ef. Nasufović ocjenio je da je dolazak hafiza iz Republike Turske historijski trenutak, ističući da je to plod saradnje i povjerenja između Islamske zajednice Srbije i Diyaneta, ali i rezultat dobrih odnosa Republike Srbije i Republike Turske i predsednika dvije države.

“Naša Islamska zajednica danas ovaj dan obilježava kao historijski, jer ovo je svojevrsno diplomiranje naše zrelosti, uspjeha, rada i truda, koji su velike svjetske islamske zajednice prepoznale kao važne i bitne. Mi kao tradicioanlna vjerska zajednica muslimana danas uživamo u plodovima svog dobrog i iskrenog rada, u interesu svih muslimana Republike Srbije. Na tom putu, ovo je samo jedan od niza dogovorenih projekata s Diyanetom Republike Turske, nije u pitanju samo dolazak hafiza koji će ovdje najverovatnije boraviti do pet godina. Nadamo se da ćemo takvih stručnih lica imati još”, izjavio je reis-ul-ulema Rijaseta IZS, Sead ef. Nasufović.

Muftija sandžački Senad ef. Halitović kazao je kako je za Mešihat IZ-e Sandžaka ovaj dan bio važan jer je godišnjica bitke na Galipolju, a od danas i zbog velikog događaja za vjernike u Sandžaku, dolaska hafiza iz Turske.

“Hafizi će biti raspoređeni u svim gradovima Sandžaka u džamijama, na usluzi svim vjernicima. Oni će vjernike podučavati Kur’anu i predvodiće namaze u džamijama. Ovo je samo jedan korak u nizu dobre saradnje Diyaneta i Rijaseta. Nadam se da ćemo nastaviti našu saradnju velikim projektima, kao što je ovaj današnji”, rekao je muftija sandžački Senad ef. Halitović.

Jedan od hafiza Muhamed Emin Tok je poručio da se osjeća kao da je među svojom braćom, a da na narod Sandžaka iz Turske gledaju upravo kao na svoju braću.

“Želim da zahvalim reisu Seadu ef. Nasufoviću i muftiji sandžačkom Senadu ef. Halitoviću, zato što su nas pozvali, primili i dočekali ovdje. Kada smo polazili za Sandžak svi su nam rekli da idemo u mjesto koje je dio nas. Postoji mišljenje u Turskoj da su ljudi iz Sandžaka naša braća, da su dio nas, da su poput nas, prema tome isto kao da smo došli u mjesto koje nije strano, već kao da smo došli u neki svoj kraj. Svi ostali koji su došli su takvog mišljenja i stava. Mi nismo došli ovdje zato što ovdje nema alima i velikih ličnosti, već smo došli da budemo poput jedne cigle u mostu koji veže Republiku Tursku i Srbiju. Mi ćemo ovdje izvršavati svoje emanete kao što bismo u svojoj zemlji. Mi vjerujemo da je Sandžak poput naše Turske, ne osećamo se strano i zahvalan sam u ime svih na tome”, rekao je hafiz Muhamed Emin Tok.

Predviđenim planom hafizi iz Turske imaće značajne aktivnosti u Sandžaku, posebno tokom mjeseca Ramazana.

Izvor: AA

Foto: Mešihat IZ-e Sandžaka

Povezane vijesti

%d bloggers like this: