Aktuelno Društvo Politika Sandžak

BNV: Utvrđen tradicionalni naziv „Fatihov most“ za most u prijepoljskom naselju Šarampov

Bošnjačko nacionalno vijeće je danas održalo svoju 10. redovnu sjednicu na kojoj su vijećnici u skladu sa zakonom i svojim ovlaštenjima potvrdili odluku Izvršnog odbora Vijeća kojom je utvrđen tradicionalni naziv „Fatihov most“ za most u naselju Šarampov u Prijepolju.

Kako se podsjeća iz BNV-a most u naselju Šarampov u opštini Prijepolje podignut je u 15. vijeku za vrijeme vladavine osmanskog sultana Mehmeda II Fatiha i većina historijskih dokumenata potvrđuju da je objekat u Prijepolju podigao osmanski sultan Mehmed II Fatih, od kada je poznat kao „Fatihov most“

Također, na današnjoj sjednici su razmatrani i izvještaji o radu javnih ustanova čiji je osnivač Vijeće, Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji, Fondacije „Memorijalni centar Hadžet“, Centra za unapređenje obrazovanja i odgoja na bosanskom jeziku „Isa-beg Ishaković“ i Ustanove „Sandžačke igre“.

“Izvještaji su usvojeni i ocijenjen je kao dobar rad ovih mladih ustanova koje je osnovalo Vijeće a sve sa ciljem ostvarivanja ravnopravnosti, očuvanje identiteta i razvijanja kulture Bošnjaka Sandžaka, u skladu sa Ustavom, zakonom i standardima Evropske unije.Ustanove su osnovane krajem prošle godine i za to vrijeme vidljivi su rezultati u njihovom radu.One predstavljaju novi vid organizovanja i partnerskom rada sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem što daje novu širinu u radu Vijeća”, saopteno je iz BNV-a.

 

Foto: BNV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: