Aktuelno Društvo Turska

U Turskoj proglašeno tromjesečno vanredno stanje, do sada 3.549 stradalih i 22.168 povrijeđenih

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je u zemljotresu na jugu te zemlje do sada 3.549 stradalih,22.168 povrijeđenih, a da je iz ruševina spašeno 8 hiljada građana.

“Suočavamo se s jednom od najvećih katastrofa ne samo u historiji naše Republike, već i u našoj geografiji i svijetu.Do sada je u region poslato 54 hiljade šatora, 102 hiljade kreveta i drugih potrepština. Naša država je počela raditi u područjima katastrofe sa svim svojim institucijama, osobljem, posrednicima i duhom mobilizacije.Dodijelili smo 100 milijardi lira našim institucijama prije svega za hitnu pomoć i aktivnosti podrške”, rekao je Erdogan u obraćanju naciji.

Istakao je da je trenutno, 53.317 ljudi za traganje i spašavanje i pomoćno osoblje radi u području katastrofe.

“Broj se povećava svakim satom sa timovima iz Turske i inostranstva. Naša Žandarmerija dežura u zoni katastrofe sa hiljadama stručnog osoblja, kao i 26 teretnih aviona, i naša komanda obalske straže sa svojim brodovima i čamcima”, naveo je.

“Imamo 3549 mrtvih i 22 hiljade 168 povrijeđenih. Naša najveća utjeha je što je do sada iz ruševina spašeno više od 8 hiljada naših građana. Skoro 1000 vozila hitne pomoći, 241 tim UMKE i 5 hiljada zdravstvenog osoblja u 2 vozila hitne pomoći prebačeno je u region”Naš TAF je uključen u radove sa svim svojim objektima, uključujući 10 brodova i 54 teretna aviona. Pored jedinica koje su povezane sa našim ministarstvima, sve naše opštine šalju pomoć regionu, bez obzira na stranku”, ukazao je turski predsjednik.

Saopštio je da neće biti nastave do 13. februara u školama širom zemlje i do 20. februara u području katastrofe.”

“Odlučili smo da proglasimo vanredno stanje na osnovu ovlasti koje nam je dao član 119 ustava”, rekao je Erdogan.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.​​​​​​​

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzincanu 1939. godine.

U Turkiye je zbog razornih zemljotresa proglašena sedmodnevna žalost.

Izvor: AA, tccb.gov.tr/, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: