24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Tutin Zdravlje

U Tutinu pogoršana epidemiološka situacija

Epidemiolog Doma zdravlja u Tutinu dr Mithat Eminović izjavio je da je u Tutinu pogoršana epidemiološka situacija i da je danas u prvoj smjeni u covid ambulanti bilo sedam novih registrovanih slučajeva.

On je u izjavi za SNews istakao da je u Tutinu još uvijek mali odziv građana na vakcinisanje, te da nema dovoljan broj onih kako bi se moglo računati na kolektivvni imunitet, niti postoji dovoljan broj onih koji su preboljeli covid da bi bili zaštićen.

“To nije kompatabilno sa ovom epidemiloškom situacijom koja je loša. Apelujemo, molimo, međutim dešavaju se stvari koje nisu povoljne po razvoj epidemije u Tutinu”, ocjenio je epidemilog Eminović.

Prema njegovim riječima drugi faktori o kojima se stalno govori su opuštenost stanovništva i prezazićenost, nepoštovanje epidemiloškoh mjera, kao i “neozbiljnost Kriznog štaba i opštinskih kriznih štabova, utječe na to da zaposleni u zdravstvenom sistemu neprimjećuju nikakve aktivnosti koje idu u pravcu stavljana pandemije pod kontrolu”.

“Sve ono što je propisano se apsolutno ne poštuje, ne preduzima se inicijativa, ne uvažavaju se i ne poštuju naši prijedlozi. Imamo čak negativnih reakcija, ljudi podležu špekulacijama o vakciji i virusu. Sve to traje iz, meni, neobjašnjivih razloga. Svi ostali društveno faktori nisu aktivni”, rekao je on naglasivši da je aktivan “britanski soj” virusa, infektivniji je i zaražavanje je brže.

Ukazuje da se i Tutinu dešava da se cijele porodice zaraze ukoliko virus donese neko od članova i da je u tome “cijela filozofija”.

– Tutinu dato 1.230 doza vakcina

Na današnjoj sjednici Štaba za vanredne situacije Opštine Tutin je konstatovano da je epidemiološka situacija u Tutinu izuzetno zabrinjavajućom, ali da je stanje nešto bolje u odnosu na okruženje.

Video: Opština Tutin-fb oficijelna stranica

Direktor Doma zdravlja dr Kemal Ćorović je rekao da je broj zaraženih tokom prošle sedmice bio u naglom porastu ali da dva posljednja dana nije bilo zaraženih.

“U prethodnih pet dana imali smo oko 35 zaraženih pacijenata. Dobro je što nemamo teže kliničke slike, ali to ne uvažuje značaj da se pridržavamo epideimjskih mjera”, rekao je nakon sjednice dr Ćorović.

Ocjenivši da je to i daje ispod prosjeka naveo je i da je do sada Tutinu dato 1.230 doza vakcina i da je sa otpunom imunizacijom 470 ljudi.

Istakao je da je to izuzetno malo i apelovao je na građane da se pridržavaju epidemioloških mjera.

“Da se izborimo sa COVID-19 tako što ćemo se imunizovati i steći imunitet koji će nam pomoći da nam se ne ponovi julski scenario od prošle godine”, poručio je on.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: