Aktuelno Društvo Srbija

Na prelazu Špiljani” zaplijenjena “magična” pečurka

Carinici Srbije su 15. oktobra 2020. godine na granično prelazu Špiljani osujetili pokušaj krijumčarenja narkotika među kojima se našla i psilocibinska gljiva, poznatija kao ”magična” pečurka.

Oprema za uživanje droge, foto: Uprva carina Srbije

Slučaj je otkriven kada je na ulaznu stranu prelaza pristigao reno kangu njemačkih registarskih oznaka kojim je putovao jedan par.

Granični prelaz Špiljani, foto: Uprva carina Srbije

Kako je saopšteno iz Uprave carina Srbije automobilom je upravljao crnogorski državljanin sa prebivalištem u Beogradu koji je putovao u društvu njemačke državljanke koja se na srpskom jeziku, koji govori i razumije, predstavila kao studentkinja arheologije.

Međutim, kako su carinici obučeni da tokom vođenja razgovora sa putnicima obraćaju pažnju na detalje, nije im promakla činjenica da djevojka djeluje kao osoba koja koristi narkotike.

Drobilica za marihuanu, foto: Uprva carina Srbije

Posumnjali su u izjave putnika da nemaju ništa da prijave i odlučili se za detaljan pregled vozila. Tokom kontrole u prtljažniku je otkriven neseser pun raznih vrsta droge i opreme za njeno korišćenje.

U neseser je bilo spakovano oko 5 grama sasušene marihuane, metalna drobilica za marihuanu, 3 pakovanja rizle, a naročitu pažnju privukao je neobičan smotuljak u kome su se nalazili izdrobljeni ostaci ali i jedna cijela sasušena halucinogena pečurka.

Psilocibinske gljive, poznatije kao ”magične” pečurke, imaju psihoaktivna svojstva i mogu da izazovu vidljive promene u slušnim, vizuelnim i taktilnim čulima vrlo brzo nakon konzumiranja. Efekti na čula uključuju vizuelne i slušne halucinacije praćene emotivnim promenama i izmenjenom percepcijom vremena i prostora.

Marihuana, foto: Uprva carina Srbije

Putnica nije bila uzrujana zbog otkrivanja spornog sadržaja, već je rekla da se radi o narkoticima za ličnu upotrebu.

Iz Uprave carina upozoravaju da “sve i da je tako, prenos bilo kakvih narkotika preko granice je zabranjen i predstavlja krivično djelo, zbog čega je o slučaju odmah obavešteno Opštinsko javno tužilaštvo u Novom Pazaru, dok su putnici i otkriveni narkotici predati policiji u dalju nadležnost”.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: