19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

U Novom Pazaru do danas vakcinisano 6.380 osoba, situacija zabrinjavajuća

U Novom Pazaru situacija nije nestabilna, već zabrinjavajuća, ocjenio je na današnjoj sjednici Stručno operativni tim Gradskog štaba za vanredne situacije.

Direktor Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Novom Pazaru Šefadil Spahić kazao je da oni nemaju podatke “koliko se još građana leči u privatnim ordinacijama i kući”, ali je podsjetio kako su ih takvi pacijenti prošle godine posebno iznenadili, naglasio je Spahić.

Kako je kazao, postoji ukupno 450 bolničkih postelja za pacijente zaražene korona virusom koji se pune velikom brzinom, te da su bolnica i zdravstveni radnici pod velikim pritiskom i opterećenjem.

“Oko 350 mjesta ima u Opštoj bolnici i još 100 u Specijalnoj bolnici u Novopazarskoj banji, ali je problem što u toj ustanovi nema kiseonika”, upoznao je Spahić.

On je dodao da se u poslednjih sedam dana bilježi veoma povećan broj inficiranih i hospitalizovanih sa težom kliničkom slikom, te da se trenutno na bolničkom liječenju nalazi 170 pacijenata, dok je ukupno 578 pozitivnih i onih koji su sa njima bili u kontaktu.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac pozvao je još jednom gradjane da se vakcinišu i time zaštite sebe i druge u ovoj velikoj borbi.

“Vakcinacija je jedini način da pobedimo pandemiju, zato ćemo pored postojećih otvoriti još dva nova punkta u seoskim ambulantama koji će biti mobilni i ići će od sela do sela”, kazao je Biševac.

Kako je rečeno, u prvoj polovini marta u Novom Pazaru je preminulo 15 osoba od posledica virusa korona, a hospitalizovan je 231 pacijent.

Javnosti je predočeno da je do sada vakcinisano 6.380 osoba, dok je drugu dozu primilo 3.800 građana.

Sa ove sjednice jednoglasno je upućen apel stanovništvu da se vakcinišu i na vrijeme spriječe moguće posljedice u trenucima kada je Novi Pazar postao ponovo veliko žarište.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: