25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Tutin

U Tutinu voda ispravna za piće

Voda koja se distribuira građanima Tutina iz filterskog postrojenja je u potpunosti hemijski i bakterijološki ispravna za piće, potvrđeno je za SNews iz JKP “Gradac”.

Direktor tog tutinskog komunalnog preduzeća Erdžan Bahtijarević je izjavio da Tutinci piju ispravnu vodu i da Institut za javno zdravlje Kraljevo provjeru ispravnosti vode sa fiterskog postrojenja vrši dva puta mjesečno, a zaposleni na filterskom postrojenju vode računa radeći analize svakih sat vremena.

“Možemo da se pohvalimo da su svi rezultati u prethodna tri mjeseca odlični, što nam daje za pravo da pozovemo građane opštine Tutin da bez ikakvih predrasuda mogu koristiti vodu za piće”, poručio je Bahtijarevič.

Kako je navedeno, pored vode sa gradskog vodovoda, i vode sa alternativnih izvora su u potpunosti ispravne za ljudsku upotrebu.

Filtersko postrojenje Dubovo ovoreno je na Dan opštine Tutin 2017. godine. Postrojenje u sekundi preradi 83 litra, odnosno za 24 sata 7. 171 i200 litara vode ispravne za piće.

Evropski prosjek za dovoljne dnevne potrebe je 200 litara po osobi, a filtersko postrojenje u Tutinu prema ovoj računici može snabdjevati oko 9.000 domaćinstava.

Foto: Albina Pramenković, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: