24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Ekonomija Srbija

Udruženje potrošača “Efektiva”: Korisnici usluga Telekom Srbija imaju pravo na raskid ugovora “bez plaćanja penala”

Udruženje potrošača “Efektiva” je saopštilo da korisnici imaju pravo na raskid ugovora “bez plaćanja penala” nakon što je, u tom slučaju, početkom februara, Telekom Srbija ukinuo kanal Kitchen i još nekoliko drugih.

“Međutim, Telekom Srbija to ne dozvoljava i Ministarstvo trgovine je prije par godina, donijelo rješenje koje potvrđuje naše navode. Dakle, svi oni kojima Telekom onemogućava pravo na raskid ugovora bez plaćanja penala, treba da se obrate inspekciji za telekomunikacije i RATEL-u”, poručuju iz Efektive.

Povodom aktuelne situacije sa brendom Supernova, koji zapravo pripada Telekomu Srbija, zajedno sa još nekoliko manjih kablovskih operatora, dali su detaljno pojašnjenje oko mogućnosti za raskid, kao i obrazac za raskid ugovora bez plaćanja penala.

“Brend Supernova je 18.1.2020. obavestio potrošače, putem svog web sajta, o ukidanju kanala United media (UM), među kojima su N1, Sportklub i drugi. S obzirom da su upravo ovda dva kanala bila odlučujući razlog, dobrom dijelu potrošača, da zaključe ugovor sa operatorima pod brendom Supernova (uglavnom Radijus Vektor i Kopernikus), opstanak takvog ugovora, za potrošače gubi dalji smisao. Iz tog razloga, Zakoni predviđaju mogućnost raskida ugovora. Obrazac za raskid ugovora, sa pojašnjenjima zakonskih odredbi na koje se možete pozivati, a koje upućujuna to da potrošač nema obavezu plaćanja penala, je do raskida ugovora dolazi zbog neispunjenja obaveze”, smatraju iz ovog združenja potrošača uz dati link za upustva.

Pojašnjavaju i da obrazac treba popuniti svojim podacima i u dva primjerka i odnijeti u poslovnicu kablovskog operatora sa kojim je ugovor potpisan.

“Dobijamo informacije da su službenici Supernove dobili instrukcije da ovakve zahteve ne prihvataju, pod izgovorom da ne mogu da ih zavedu jer “nemaju pečat”. Isti ovaj Zahtev se onda može poslati i na mejl operatora. Neprihvatanje Zahtjeva za raskid ugovora se može prijaviti Tržišnoj inspekciji, a isto je kažnjivo prema članu 160. stav 1. tačka 42. zakona o zaštiti potrošača, novčanom kaznom od 300.000 do 2 miliona dinara”, ukazuje se i dodaje da je također, istim članom ZZP, stav 1. tačka 6, kažnjivo i neobaveštavanje potrošača, kao i tačkom 9, zbog obmanjujuće poslovne prakse.

Efektiva ocjenjuje da se obmanjujuća poslovna praksa ogleda i u činjenici da su kablovski operatori ovog brenda, prije samo nekoliko mjeseci, u nekoliko dijelova Beograda (vjerovatno i u drugim gradovima po Srbiji), radeći digitalizaciju programa, zaključivli nove ugovore sa korisnicima, bez obavještavanja o isticanju ugovora sa UM krajem godine, tj skrivajući informaciju da postoji mogućnost ukidanja kanala UM!

“U slučaju da brend Supernova masovno odbije da postupi po zahtjevima potrošača za raskid ugovora, protiv Telekoma Srbija i operatora u okviru grupe, Udruženje Efektiva će pokrenuti postupak za zaštitu kolektivnih interesa potrošača, a same potrošače ćemo organizovati radi pokretanja postupaka pred nadležnom inspekcijom, REM-om, kao i radi podnošenja zajedničke grupne tužbe”, poručili si

Efektiva je izdala napomenu da ovaj obrazac važi i za sve druge kablovske operatore, u slučaju kada dođe do promjene programske šeme.

“Izgovor da je obaveza operatora da korisniku samo obezbjedi dogovoreni broj programa, apsolutno ne stoji, jer na želju potrošača da zaključi ugovor, najviše utiče kvalitet programa, ne samo njihov broj, od kojih je najveći broj nekakvih sporednih kanala koji se i ne gledaju”, piše u reagiranju od 21. januara ove godine.

SNews se pismenim putem obratio operatatoru “Telekom Srbija” da iznese stav u vezi ovih navoda.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: