18 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Osude zbog probijanja vrata manastira “Svete Velikomučenice Varvare” kod Novog Pazara

Gradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Pazaru saopštio je danas da najoštrije osuđuje skrnavljenje manastira “Svete Velikomučenice Varvare” u Novom Pazaru. Udruženje građana “Središte” ocjenilo je da ovo nije samo napad samo na kulturno dobro i crkvenu imovinu već i na državu i dobrosusedske odnose u Novom Pazaru.

“Pomoćni objekat srednjovjekovnog manastira u obnovi Svete Varvare, našao se ponovo na meti vandala, koji ovakvim suludim namjerama pokušavaju da unište značajan kulturno-istorijski spomenik Republike Srbije i Srpske pravoslavne crkve. Dok se uz ogromnu podršku Vlade Srbije i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića bavimo time kako da poboljšamo naš životni standard, kako da otvorimo nova radna mjesta, nesavjesni pojedinci svojom bahatosću i vjerskom netolerancijom pokusavaju kreirati ambijent mržnje, svađa i podjela”, saopštili su iz novopazarskog odbora naprednjka.

U saopštenju se dodaje da je Novi Pazar grad mladih i vrijednih ljudi, grad koji spaja različitosti, te da smatraju da ovakvi pokušaji štete dobrim odnosima i narušavaju mir u vremenu kada trebamo biti svjesni snage zajedništva.

Predstavnike državnih organa su pozvali, da, kako se navodi, učine sve da se spriječi ponavljanje ovakvih nedjela, a da se izvršioci sto prije pronađu i odgovaraju u skladu sa zakonom.ž

UG Središte: Izvršen napad na državu i dobrosusedske odnose u Novom Pazaru

Istim povodom se oglasilo Udruženja građana Središte iz Novog Pazara i također, najoštrije osuđuje “vandalski čin skrnavljenja manastira Svete Velikomučenice Varvare u Novom Pazaru”.

“Ovo nije prvi put da se manastirski objekat našao na meti vandala, koji ovakvim bolesnim namerama pokušavaju da unište postojanje srpske kulturne baštine. Manastir koji je osnovan u 15. vijeku, koji je bio sedište raških mitropolita i koji je odlukom Vlade Republike Srbije proglašen za kulturno dobro, očigledno nije predmet poštovanja kod jednog, nadamo se malog broja stanovnika Novog Pazara. Ovom prilikom nije izvršen samo napad na kulturno dobro i crkvenu imovinu već je izvršen napad na državu i dobrosusedske odnose u Novom Pazaru”, ocjenjuu iz središta.

Poručuju i da je neophodna opšta osuda od strane svih institucija, ali i primjerena kazna za počinioce.

“Od nadležnih organa zahtjevamo da hitno reaguju, nasilnike uhapse, privedu zakonu i adekvatno kazne”, nalasili su iz ovog udruženja građana.

Kako se vidi na fotografijama koje su javnosti stvili na uvid iz SNS-a i Središta, drvenim šiljkom probijena su ulazna PVC vrata na objektu manastira koji se nalazu između naselja Varevo i Lukocrijevo nadomak novog Pazara.

Policija se povodom ovog, kao ni slučaja kada se prošle sedmice u blizini pojavio uvredljivi grafit, još nije oglasila.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: