23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Ekonomija Novi Pazar

Ugostitelji sa novim mjerama i starim problemima

Stupanjem na snagu odluke o obaveznim kovid propusnicama, nastupile su i nove poteškoće za vlasnike ugostiteljskih objekata, koji različito pristupaju ovom novom propisu.

 

Ugostitelji u Novom Pazaru prinudjeni su da organizuju radno vrijeme prema svojim mogućnostima nakon mjera sa kovid propusnicama poslije 20 časova.

Iz “Udruženja ugostitelja Sandžaka” (UGS) kažu da su za prethodnu mjeru sa propusnicama koje su važile od 22 časa imali dogovor da nakon tog vremena lokali budu zatvoreni.

“Kada je Krizni štab odlučio da od 20 časova uskrati boravak nevakcinisanim osobama u ugostiteljskim objektima, tada smo na sastanku dogovorili da svako prema svom nahodjenju odredjuje radno vrijeme za svoj lokal”, pojašnjavaju iz UGS-a.

Dogovor koji je ostavljen na slobodu vlasnicima pokazuje da veća polovina restorana i kafića u užem centru Novog Pazara radi i nakon 20 sati, dok oni koji u to vrijeme stavljaju ključ u bravu, to pravdaju činjenicom da nemaju osoblje koje bi radilo u terminu sa kovid propusnicama.

“Moji konobari nisu vakcinisani, te sam prinudjen da skratim radno vrijeme. Kazne su ogromne i nemam drugog izbora nego da skratim vrijeme rada”, navodi jedan od ugostitelja koji ne radi po aktuelnom sistemu propusnica.

 

S druge strane, oni koji svoja vrata ostavljaju otvorena za goste i nakon 20 sati konstatuju da imaju veći trošak i stres, nego korist.

“Teško je objasniti pojedinima da ne mogu ući u objekat bez propusnice, a osoblje je u veoma nezgodnoj poziciji kada mora da izigrava policajca i bukvalno isterava goste”, žali se vlasnik restorana i dodaje da su promet i frekfencija gostiju u tom periodu na veoma niskom nivou.


Ipak, čini se da je gostima najteže, a za to imaju i valjan razlog.

“Kada hoću uveče da izadjem u grad moram da biram drugove koji su vakcinisani, a sa nevakcinisanima popijem kafu preko dana”, ističe jedan od gostiju lokala sa kojim smo razgovarali, te dodaje da sa svojim drugovima ima viber grupe pod nazivima “Vakcinisani” i “Nevakcinisani”.

Bilo kako bilo, nadležne službe redovno proveravaju sprovodjenje mjera, dok ugostitelji konstantno ističu da su neopravdano prvi na udaru sa mjerama, te da propisi koji se primenju prema njima uopšte nisu svrsishodni.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: