16 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

UNS: U Novom Pazaru nagrade za kršioce Kodeksa

Iz budžeta Grada Novog Pazara u 2021. godini planira se sufinansiranje projekata izdavača listova Alo i Kurir koji su prvi na neslavnoj, tek objavljenoj, listi Saveta za štampu za 2020. godinu u kršenju Kodeksa novinara Srbije, objavilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Na konkursu su planirana sredstva za izdavače listova Alo i Kurir, koji su prema monitoringu Saveta za štampu u drugoj polovini 2020. godine najčešće kršili Kodeks novinara Na konkursu su planirana sredstva za izdavače listova Alo i Kurir, koji su prema monitoringu Saveta za štampu u drugoj polovini 2020. godine najčešće kršili Kodeks novinara.

Grad Novi Pazar na svom sajtu objavio je, naime, spisak od 19 medijskih projekata koje će ova lokalna samoprava sufinansirati sa ukupno 55 miliona dinara u 2021. godini. Na njemu se nalaze i Alo media sistem, izdavač lista Alo, kao i Adria Media Grupa, izdavač Kurira.

U ovom objavljenom dokumentu predloženo je da po konkursu za sufinansiranje medija, izdavaču lista Alo za projekat pod nazivom „Upoznaj Srbiju – Novi Pazar“ bude dodeljeno 600 hiljada, a izdavaču Kurira za projekat „Novi Pazar u službi najranjivijih“ 300 hiljada dinara. Konačnu odluku doneće Gradsko veće Novog Pazara.

Konkursna komisija koja je ocenila da deo novca Novapazaraca bude prosleđen medijima koji baš nisu privrženi profesionalnim i etičkim načelima, naizgled, nije se vodila pravilnikom o sufinansiranju. Ovaj pravilnik, naime, propisuje da komisija prilikom dodele novca mora da vodi računa da li su mediji koji konkurišu u prethodnoj godini kršili zakon i novinarski kodeks. Kršenje etike ova dva medija u 2020. godini nedavno je pokazala analiza Saveta za štampu.

Prema šestomesečnom monitoringu Saveta za štampu za 2020. godinu, u listu Alo zabeležen je rekordan broj tekstova u kojima je prekršen Kodeks novinara – 928 tekstova, dok je drugo mesto pripalo Kuriru koji je imao 651 takav tekst.

Član tročlane komisije u Novom Pazaru bio je i Slobodan Radičević, koji je izabran na predlog UNS-a, ali se on izuzeo od odluke da javna sredstva ove lokalne samouprave budu dodeljena listovima Alo i Kurir. Ostali članovi glasali su da se ovim medijima novac dodeli, te je Radičević bio nadglasan. Druga dva člana ove komisije bili su, inače, Jelica Popović, na predlog Udruženja medija i medijskih radnika i Radojica Bunčić, nezavisni stručnjak.

„Poznato je da je ovim medijima Savet za štampu izrekao mere zbog kršenja novinarskog kodeksa te sam u ovom slučaju, prilikom glasanja, ostao u manjini“, kaže Radičević za UNS, koji smatra da je ovogodišnja podela novca medijima u Novom Pazaru kvalitetnija u odnosu na prethodne godine jer je više projekata sufinansirano, što je posebno važno za opstanak lokalnih medija.

Izvor: https://www.uns.org.rs/sr/desk/UNS-news/111871/u-novom-pazaru-nagrade-za-krsioce-kodeksa.html

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: