27 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Politika

Uoči predsjedničkih izbota policija u Podgorici pronašla izborni materijal, biračke spiskove i kopije ličnih karata

Policija je u jednom od pretresa u Podgorici večeras našla izborni materijal s imenima i oznakama, dok su u drugom pronašli biračke spiskove i kopije ličnih karata, nezvanično je rečeno TVCG iz Uprave policije.

RTCG je na svom portalu objavila da je policiji i tužilaštvu u Bijelom Polju prijavljeno da su nepoznate osobe pokušale da uzmu ličnu kartu od jednog korisnika tamošnjeg Doma starih.

Policija Crne Gore je u saradnji sa državnim tužilaštvima, u više gradova sprovela aktivnosti na otkrivanju i sprečavanju potencijalnih krivičnih djela u vezi zloupotrebe izbornog procesa, te su izvršeni pretresi na više lokacija i prikupljena obavještenja od više lica.

Policija Crne Gore apeluje na sve učesnike izbornog procesa da se pridržavaju zakona i na taj način doprinesu demokratskim uslovima za održavanje slobodnih izbora.

“Upozoravamo da će sva lica, bez izuzetka, za koja se utvrdi da su izvršila krivična djela protiv izbornih prava biti procesuirana”, obavljeno je na oficijelnom twitter nalogu Uprave policije Crne Gore.

U Crnoj Gori se sutra održava drugi krug predsjedničkih izbora.

Građani će birati između dva kandidata koja su osvojila najviše glasova u prvom krugu glasanja – aktuelnog šefa države Mila Đukanovića i mladog političara iz Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića.

Đukanović je u prvom krugu, koji je održan 19. marta osvojio 35,37 odsto glasova, dok je Milatović osvojio 28,92 odsto glasova.

Glasačko pravo na predsjedničkim izborima ima 542.154 građana. Najviše birača je u Podgorici – 143.608, a najmanje u Šavniku – 1.777.

Biračka mjesta, njih ukupno 1.162, biće otvorena sjutra od sedam do 20 sati.

Ovogodišnji predsjednički izbori, četvrti su od obnove nezavisnosti i osmi od uvođenja višepartijskog sistema.

Predsjednici Crne Gore do sada su bili Momir Bulatović, Filip Vujanović i Milo Đukanović.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: