Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Sandžak

Ured za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća istinski institucionalni oblik saradnje bošnjačkog naroda u državama regiona

Država Bosna i Hercegovina kroz svoje institucije i niže administrativne nivoe, kao matična država i bošnjačkog naroda, ima pravo i obavezu podržavati ostvarivanje prava svih temeljnih elemenata nacionalnog identiteta bošnjačkog naroda, zaključeno je tokom susreta delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i VijećeKongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) u Sarajevu.

Predsjednıca BNV-a Misala Pramenković upoznala je predstavnike VKBI sa održanim izborima u BNV Srbije i izborom novog rukovodstva BNV. Istakla je značaj i ulogu BNV u Srbiji koje po Ustavu i zakonima Srbije predstavlja Bošnjake koji imaju status nacionalne manjine u Srbije, te u kratkim crtama prezentirala najznačajnije planske aktivnosti u narednom periodu.

Kako je saopšteno iz VKBI profesorica Pramenković je istakla značaj i ulogu višegodišnje saradnje koju BNV ima sa Vijećem Kongresa bošnjačkih intelektualaca posebno ističući zajedničke aktivnosti kroz Ured za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća.

“Saradnja kroz Ured za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća predstavlja istinski institucionalni oblik saradnje bošnjačkog naroda u državama regiona”, naglašavaju iz VKBI.

Sa aktivnostima i projektima VKBI goste iz Novog Pazara upoznao je član Upravnog odbora prof.dr. Enes Pelidija upućujući čestitke i želje za unapređenjem statusnog položaja Bošnjaka u Srbiji i Sandžaku novom rukovodstvu BNV-a.

“Na susretu je usaglašena neophodnost snažnije saradnje u periodu koji slijedi kroz konkretne projektne i programske aktivnosti. Bošnjački narod u cjelini ima ista prava kao i bilo koji drugi evropski narod, a država Bosna i Hercegovina kroz svoje institucije i niže administrativne nivoe, kao matična država i bošnjačkog naroda, ima pravo i obavezu podržavati ostvarivanje prava svih temeljnih elemenata nacionalnog identiteta bošnjačkog naroda”, naglašeno je tokom susreta.

Predstavnici VKBI upoznali su delegaciju BNV sa aktuelnom društvenom situacijom u Bosni i Hercegovini, posebno sa aspekta značaja euro-atlanskih procesa kojima teži Bosna i Hercegovina. Istaknuta je neophodnost institucionalne podrške Bosne i Hercegovine bošnjačkim nacionalnim vijećima u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, kao i Sjevernoj Makedoniji i Kosovu.

Pored predsjednice Pramenković u delegaciji BNV prisustvovali su potpredsjednica dr Jasmina Curić. dr. Fuad Baćićanin, predsjednik Izvršnog odbora Vijeća, Dr. Mustafa Fetić, potpredsjednik Vijeća i Semir Madžgalj, šef Kabineta predsjednice Vijeća. Ispred VKBI pored prof. Pelidije susretu su prisustvovali generalni sekretar mr.sc. Emir Zlatar, prof.dr. Enver Imamović, mr. Avdo Hebib, ak. prof.dr. Džemal Najetović, prof.dr. Senadin Lavić, prof Mevlida Serdarević i akademik Abdulah Sidran.

Delegacija BNV-a boravi u zvaničnoj posjeti Sarajevu gdje se predhodno susrela sa reius-ulemom IZ-e u BiH Huseinom ef. Kavazovićem i članom Predsjedništva BiH, Denisom Bećirovićem.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: