Aktuelno Bosna i Hercegovina Regija

Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća: Bošnjaci nikada i nikome neće dozvoliti ponavljanje genocida nad Bošnjacima

Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća u čijem su sastavu bošnjačka vijeća iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, te predstavnici KZV Kosova, zahtjeva brzu, efikasnu i profesionalnu istragu policijskih i pravosudnih organa Crne Gore protiv lica koja su fizički napadala Bošnjake i vršila prijetnje i provokacije u Pljevljima i drugim gradovima Sandžaka u prethodnim danima.

Ukazuje se da posebno zabrinjavaju poruke koje su nacional-fašisti uputili muslimanima i Bošnjacima napadom na objekte Islamske zajednice u Pljevljima čije su prostorije osvanule sa polomljenim staklima na ulaznim vratima i porukom “Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica”.

“Izražavamo jasan stav i opredjeljenje da Bošnjaci nikada i nikome neće dozvoliti ponavljanje genocida nad Bošnjacima”, poručuju iz Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća i dodaju da će pažljivo pratiti situciju ne samo u Pljevljima već diljem Crne Gore, a posebno mjere i aktivnosti koji se tiču istrage i rezultata istrage i sudskih postupaka za koje očekuju da će se desiti u narednom periodu.

Očekuju, kako se navodi u saopštenju, od vjerskih i političkih organizacija i institucija srpske provenijencije u Crnoj Gori da se jasno javno ograde od poruka kojima se poziva na genocid nad Bošnjacima u Crnoj Gori, kao i od napada na Bošnjake, njihovu imovinu i muslimanske vjerske objekte.

Ured daje puju podršku onim političkim i vjerskim organizacijama u Crnoj Gori koje se zalažu i bore za ravnopravnost svih građana, pa tako i svih naroda, Crne Gore.

Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća stavlja se na raspolaganje Bošnjačkom vijeću u Crnoj Gori za svaku vrstu podrške i pomoći za koju BVuCG procijeni da je potrebna.

Saopštenje izdato u Sarajevu 3. septembr 2020. godine su potpisali prof.dr. Nedžad Mulabegović, predsjednik VKBI BIH, predsjedavajući Ureda dr. Jasmina Curić, predsjednica BNV u Srbiji, Dževad Hot, predsjednik BNV Sjeverne Makedonije, Kadro Kulašin, predsjednik Koordinacije bošnjačkih županijskih vijeća Hrvatske i Ejup Nurković, predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: