24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Regija Turska

Vaseljenska patrijaršija u Istanbulu priznala Makedonsku pravoslavnu crkvu

U Istanbulu se na Svetom Sinodu sazvanom danas, pod predsjedavanjem njegove svetosti patrijarha vaseljenskog Vartolomeja I, detaljno raspravljalo o crkvenom pitanju Skoplja, te je patrijarh priznao naziv Makedonske pravoslavne crkve kao “Ohridska arhiepiskopija”, i naglasio da se nada daljem napretku ovog crkvenog entiteta, javlja Nova.rs.

Patrijarh (Bartolomeos I) se zahvalio narodu i sveštenim licima koji su pod arhiepiskopom ohridskim i makedonskim Stefanom Valjevskim, koji je, kako je rekao „njegov pravoslavni brat koji mu je liječio rane“, navodi se u zvaničnom saopštenju Kancelarije Svetog Sinoda vaseljenske patrijaršije, javlja Nova.rs.

Takođe, priznao je naziv ove crkve kao „Ohridska arhiepiskopija“, što znači da je područje njene jurisdikcije samo u granicama države Sjeverne Makedonije.

Patrijarh je naglasio kako iz upotrebe isključuje termin „makedonska crkva“, kao i sve izvedenice riječi „Makedonija“.

Vaseljenska patrijaršija i dalje je zainteresovana za napredak crkvenog entiteta u Ohridu, kao i za napredak i poboljšanje odnosa između ove dvije pravoslavne crkve, kao što je to činio kroz vjekove.

U saopćenju Patrijaršije se navodi da, kao naziv ove crkve, ona priznaje Ohridsku, “imajući u vidu da je područje njene nadležnosti u granicama države Sjeverne Makedonije“, prenos Al-Jazeera Balkans.

Makedonska pravoslavna crkva (MPC) u svom saopćenju tvrdi kako tom odlukom Patrijaršija nakon višedecenijskog spora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i međunarodne izolacije, „otklanja višedecenijski raskol nametnut drevnoj Ohridskoj arhiepiskopiji, obnovljenoj u licu Makedonske pravoslavne crkve“.

– ‘Izraz očinske ljubavi’

“To znači da Vaseljenska patrijaršija priznaje crkvenu hijerarhiju na čelu sa arhiepiskopom Stefanom kao kanonsku i važeću u svepravoslavnom svijetu i sa njom uspostavlja kanonsku i liturgijsku zajednicu”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se, međutim, da ova odluka ne znači tomos o autokefalnosti kojim se zvanično regulira međunarodno ime i status crkve, već je „izraz očinske ljubavi i brige Vaseljenske patrijaršije“ i najava da MPC više nije u raskolu sa pravoslavnim svetom i da njeni svećenici mogu sasluživati sa svećenicima iz drugih pravoslavnih crkava.

Kako navodi MPC, slijede dodatni pregovori o njenom konačnom statusu.

Podsjećamo, u vezi sa statusom Makedonske crkve vodio se višedecenijski spor jer joj nije priznata autokefalnost ni poslije više od pola vijeka od kako se odvojila od Srpske pravoslavne crkve. Ohridska patrijaršija je, naime, jednostrano proglasila autokefalnost 1967. godine, ali druge kanonske crkve tu odluku nikada nisu priznale.

Sabor SPC smatrao je da je potreban dijalog, ali nije mijenjao stav da je rješenje problema na “autentično kanonskoj osnovi”, što u praksi znači da autokefalnost može odobriti samo “majka crkva”, u ovom slučaju SPC. Makedonska crkva ipak je smatrala da odluku donosi carigradski vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Poslije ukrajinskog presedana, odnosno odluke vaseljenskog patrijarha sa sjedištem u Istanbulu koji je odobrio autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve u januaru 2019. godine, a koja se odvojila od Ruske uprkos njenom protivljenju, otvorilo se pitanje da li će doći do dijaloga i razrješenja problema nezavisnosti Makedonske pravoslavne crkve.

Patrijarh Istanbula, koji ima simboličnu vlast nad grčkim pravoslavnim crkvama, od 6. vijeka je prihvaćen kao duhovni vođa svih pravoslavnih naroda u svijetu kao „vaseljenski patrijarh”.

Izvor: CdM, Al-Jazeera Balkans, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: