26 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Globus Sandžak

Večeras nastupa dan rođenja poslanika Muhammeda a.s.

Večeras (17/18. oktobar 2021.) sa zalaskom sunca nastupa 12. rebiu-l-evvel, dan Mevluda – rođendan poslanika Muhammeda a.s.

Muslimani u Sandžaku, Bosni i Hercegovini i širom svijeta obilježavaju ovaj datum.

Mevlud, dan rođenja Muhammeda a.s., u islamskoj tradiciji obilježava se 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru. Dan mevluda je jedan od najradosnijih dana za muslimane jer Poslanikovo rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva.

“Mi smo te (Muhammede) kao milost svjetovima poslali“, kaže se u Kur’anu Časnom (El-Enbijā’ 107). Poslanik Muhammed, a.s., za sebe je govorio: „Ja sam dova Ibrahimova i radosni nagovještaj Isaov, a.s.“ (Ahmed; Taberâni; Hâkim) Poslanikovim rođenjem i pojavom najmirisnije ruže na drvetu poslanstva, najavljen je završetak poslaničkog ciklusa, podsjećaju iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Muslimani baštine sjećanje na Poslanika, a.s., kao nekog ko je svojim životom dosegao zenit ljudskosti s obzirom da je kao „usvetun hasenetun” – divan uzor, iskusio moralnu puninu onoga što čini savršeno odgojenu ljudsku narav.

“Muhammed, a.s., se odlikovao održavanjem ravnoteže između duha i materije, srca i duše, života i smrti. Čovječanstvu je vlastitim primjerom posvjedočio univerzalno načelo: da bi se djelovalo dobro, mora se biti dobar, da bi se savladao svijet, valja najprije savladati samog sebe”, ističe se u poruci vjernicima.

Iz poštovanja prema svom voljenom Poslaniku, muslimani u BiH stoljećima 12. rebiu-l-evvel obilježavaju učenjem mevluda, pobožnog spjeva o Muhammedu, a.s.
Rođenje Božijeg Poslanika bilo je izvor posebnog nadahnuća našim darovitim prethodnicima i savremenicima koji su u pobožnim spjevovima – mevludima opisali vrijeme i okolnosti u kojima se rodio i živio Muhammed, a.s.

Božiji poslanik (a.s.) je rođen 571. godine u Mekki od oca hazreti Abdulaha i majke hazreti Amine čiji je porođaj prema islamskim predajama propraćen prisustvom meleka i džennetskih hurija koje su je napojile džennetskim šerbetom, nakon čega je bila u prelijepom stanju blagosti i smiraja, nije osjećala nikakve porođajne bolove i vidjela je mnoge divne pojave oko sebe.

Prema islamsom učenju u noći Muhammedovog a.s. rođenja, širom svijeta pojavila su se mnoga čuda kao znak dolaska najodabranijeg Božijeg stvorenja, poslanika, vjerovjesnika, prenositelja.

“Njegove objave i najboljeg čovjeka svih vremena koji će čovječanstvo spasiti ropstva i tame i povesti ga pravim putem Islama, putem svjetlosti, Božije istine, pravde i zadovoljstva. Donosimo sallavate i selame na pejgambera, obratimo se Uzvišenom Allahu dž.š. u ovoj noći rođenja Njegovog poslanika koji je milost svim svjetovima, zamolimo ga za naše želje, za zdravlje nas i naših bližnjih, za oprost grijeha, za dobro na ovome i budućem svijetu i za rahmet našima umrlima…
Svim muslimanima MEVLUD-I-ŠERIF MUBAREK OLSUN”, poručili su iz Medžlisa Prijepolja IZ-e Sandžaka

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: