26 Septembra, 2022
Aktuelno Ekonomija Srbija Turska

Više od 800 turskih kompanija uložilo preko 200 miliona dolara u Srbiju

Srbijanski ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović razgovarao je danas u Ankari sa turskim ministrom industrije i tehnologija Mustafom Varanakom i naglasio da je Srbija otvorena za dolazak kompanija iz Turske. Popović je ocjenio da Turska ima odlične inženjere i inovatore i da se radi na stvaranju najboljih uslova za dolazak turskih tehnoloških kompanija u našu zemlju.

On je izrazio nadu da bi u budućnosti Srbija mogla da bude mjesto gdje će srbijanske i turske kompanije zajedno razvijati visokotehnološke proizvode namenjene svetskom tržištu.

Istakao je da je najveći potencijal za saradnju u oblastima vještačke inteligencije, robotike, blokčejna, a da dvije zemlje imaju odlične stručnjake u ovim oblastima koje danas predstavljaju osnovu globalnog tehnološkog i industrijskog razvoja.

Turski ministar Mustafa Varanak ocjenio je da je Srbija važan ekonomski partner Turske i da je više od 800 turskih kompanija uložilo preko 200 miliona dolara u Srbiju. Strateška lokacija Srbije kao kapije u Evropu pruža značajnu logističku prednost turskim preduzećima, rekao je Varanak.

Ranije danas ministar Popović posjetio je „Odtu teknokent“ tehnološki park u Ankari i razgovarao sa liderima uspješnih turskih startap kompanija, a posebno onih iz “gejming” industrije koja, prema riječima turskih domaćina, živi u svom zlatnom dobu.

Popović je rekao da način na koji je Turska razvila svoj startap ekosistem može da posluži kao primjer koji treba primjeniti i u našoj zemlji. On je pozvao turske startap kompanije da ostvare bližu saradnju sa kolegama iz Srbije, ali i da ulažu u Srbiju koja, kako je naveo ministar, daje najveća poreska oslobođenja u Evropi za otvaranje startap kompanija i ulaganje u istraživanje i razvoj.

Izvor i foto: Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj R. Srbije

Povezane vijesti