26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Regija Srbija

Vlada Kosova očekuje da se za lokaciju potencijalne masovne grobnice kod Sjenice obezbjede dodatni satelitski snimci

Nakon što je završena pretraga potencijalne masovne grobnice na lokaciji rudnika Štavalj, kod Sjenice, gdje nisu pronađeni posmrtni ostaci, Komisija za nestala lica Vlada Kosova je saopštila kako očekuje da se, u saradnji sa međunarodnim partnerima, obezbjede dopunski satelitski snimci za jedan širi vremenski period za navedenu lokaciju, kao mogućnost preciznijeg obilježavanja lokacije masovne grobnice, a na osnovu i prethodnih iskustava na dvije lokacije masovnih grobnica na teritoriji Srbije, kao u slučaju Rudnice i u slučaju Kiževka.

“Iako je delegacija Republike Kosovo u kontinuitetu zahtjevala od predstavnika srpskih institucija, da podjele svaku informaciju koju bi mogle da imaju u njihovim arhivama, ali i informacije koje su obezbjedili u međuvremenu za ovu lokaciju, to se nije desilo. Nedavanje dodatnih informacija koje je zahtjevala Komisija Republike Kosovo, osim što pokazuje nesaradnju srpskih institucija, dokazuje i nespremnost i nedostatak ozbiljnog i iskrenog zalaganja srpske strane za rasvjetljavanjem sudbine nasilno nestalih tokom rata iz 1998 – 99. godine na Kosovu”, navedeno je u reagiranju.

Ocjenjeno je da iskopavanja koja su započela 10. maja, nisu rezultirala pronalaženjem masovnih grobnica sa posmrtnim ostacima žrtava rata, zbog specifičnosti terena i takvih lokacija koje su srpske vojne i policijske snage koristile tokom rata za skrivanje leševa, u njihovim naporima za skrivanje tragova zločina.

“Obezbjeđivanje dodatnih informacija ostaje od ključnog značaja, naročito iz arhiva srpskih institucija”, ističe se u saopštenju izdatom nakon što je Komisija za nestala lica Vlade Srbije prekinula radove na obilježenoj lokaciji u blizini rudnika Štavalj, blizu Sjenice, te saopštila da nisu ponađeni posmrtni ostaci.

Vlada Republike Kosovo poručuje da ostaje posvećena nastavku angažovanja i rada, dajući prioritet rasvjetljavanju sudbine nasilno nestalih tokom rata, kako bi okončala 24. godišnju strepnju iščekivanja članova porodice da saznaju gdje se njihovi najmiliji nalaze.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: