Aktuelno Bosna i Hercegovina Novi Pazar Srbija

Vlada Srbije dala saglasnost za otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru

Na današnjoj sjednici Vlada Srbije dala je saglasnost za otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji, sa sjedištem u Novom Pazaru, saopšteno je nakon sjednice Vlade Srbije.

Foto: Vlada Srbije

Ministar vanjskih poslova Republike Srbije Nikola Selaković i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković takom susreta Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) 7. novembra 2020. godine u Antaliji su se usaglasili da je otvaranje konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru, za koje su ispunjeni svi uslovi, dobar znak za unaprjeđenje odnosa dvije zemlje.

– Prvo diplomatsko predstaništvo u Sandžaku

Dogovor između dvije zemlje o otvaranju bosanskog konzulata u Novom Pazaru postignut je u junu 2020. godine.

Srbija ima konzulate u Mostaru, Banjaluci, Drvaru.

Podsjećamo da je predsjedništvo BiH 19. juna 2019. godine donijelo odluku o pokretanju postupka za otvaranje generalnih konzulata BiH u Novom Pazaru i u Rijeci.

Kako je tada saopšteno iz Predsjedništva BiH donesena je odluka o pokretanju postupka za otvaranje Generalnog konzulata BiH u Srbiji, sa generalnim konzulom na čelu, sa sjedištem u Novom Pazaru i konzularnim područjem koje obuhvata teritoriju opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru bio bi prvo diplomatsko predstavništvo jedne zemlje u najvećem sandžačkom gradu i u Srbiji.

Otvaranje svog konzulata najavila je još 2016. godine Republika Turska, a to je tokom posjete Srbiji potvrdio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: