23 Aprila, 2024
Zanimljivosti Zdravlje

Crni luk neizbježna namirnica u ishrani

Ili voliš ili ne voliš! Tako je sa crnim lukom.

Zbog specifičnog mirisa crni luk ima odbojno dejstvo ali njegove blagodati nemaju mjere i granice.
Crni luk se sadi u rano proljeće, a već krajem aprila mogu se brati perad luka, i krajem juna i jul čupaju se glavice i koriste preko cijele godine jer dugo ostanu svježe.

Luk se razlikuje po veličini, boji i ukusu. Što se tiče vrste postoji bijeli, crveni i žuti luk. Crveni luk ima visok udio antioksidanata i ogromnu količinu ljekovitih sumpornih jedinjenja. Crvenu boju mu daje ljekoviti antocijanin, a ova namirnica je dobar izvor biljnih vlakana, vitamina B6, mangena i dragocjenog vitamina C.

Nutritivne vrijednosti crnog luka su: 0 grama zasićene masti, 2 grama proteina, 15 grama ugljeni hidrata, 3 grama vlakna, 7 grama šećera i 6 grama natrija.

Redovno konzumiranje crnog luka održava zdravlje srca i krvnih sudova, smanjuje povišeni krvni pritisak i visoki nivo holesterola. Niskokalorična namirnica koja je bogata antioksidansom utiče na rak crijeva. Crni luk doprinosi smanjenju svraba, bola, pozitivno utiče na rad crijeva, smiruje kašalj, upalu grla, utiče na astmu i bronhitis, a dobar je za upalu bubrega.

Dijabetičari bi trebalo što više da je jedu onako svjež jer smanjuje nivo šećera u krvi. Osobe sa osjetljivim želucem ne bi trebalo da koriste crni luk naročito uveče jer se teško vari.
U ishrani se koristi kao svježi, kao zaprška i začin. Nijedno kuhano jelo ne može se zamisliti bez crnog luka kako zbog arome tako i ukusa.

Jeftina, a veoma efikasna i ukusna namirnica koju trebamo iskoristiti u svakom pogledu bilo da je lijek bilo da je u ishrani.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: