26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Ekonomija Srbija

Vlada Srbije: Za taksi prevoznike subvencije od 8 hiljada eura za nova vozila na električni, hibridni ili pogon na komprimovani prirodni gas

Na današnjoj sjednici Vlade Srbije usvojena je Uredba o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane nabavke putničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza kao javnog prevoza, kako bi se poboljšali uslovi obavljanja te vrste saobraćaja, opšta slika i privredni ambijent u Republici Srbiji, kao i djelimična unifikacija kroz performanse i boju vozila.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbijr Uredbom je predviđena subvencija u iznosu od 8.000 eura u dinarskoj protivvrijednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan plaćanja.

“Novo putničko vozilo, za koje je taksi prevoznik u obavezi da prije isplate subvencije uplati iznos od najmanje 15 odsto od kupoprodajne cijene vozila, ne može biti jeftinije od 13.000 evra u dinarskoj protivvrijednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja zahtjeva. Za dobijanje subvencije neophodno je da nov automobil bude potpuno električni, hibridni ili na pogon na komprimovani prirodni gas sa najmanje euro 6 standardom u pogledu emisije izduvnih gasova”, pojašnjava se u sopštenju.

U cilju smanjenja aero-zagađenja koje je poslednjih godina imalo visok stepen negativnog uticaja po zdravlje ljudi i stanje životne sredine, Vlada Srbije donijela je Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorjevanjem pokreće i električni pogon (hibridni pogon) i u 2022. godini.

Ova uredba je nastavak sprovođenja mjera politike Vlade Srbije u oblasti zaštite životne sredine poslednjih godina i za njenu realizaciju je opredjeljeno 150 miliona dinara.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: