26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

Vulin u Novom Pazaru: Islamska zajednica je dio našeg naroda

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin boravio je danas u Novom Pazaru i posjetio Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) i PU Novi Pazar. On je poručio da su za policiju svi građani jenaki.

Kako je saopštio MUP Srbije u razgovoru sa predsjednikom Islamske zajednice u Srbiji Mevludom Dudićem u Novom Pazaru poručio je da je Srbija država svih njenih građana i da svi uživaju ista prava i zaštitu.

„Islamska zajednica je dio našeg naroda, naše istorije i kulture. Srbija je zemlja u kojoj se poštuju vjerske različitosti i svako ponašanje kojim se na bilo koji način ugrožava ustavom zagarantovano pravo na slobodu vjeroispovjesti neće biti tolerisano. Svako ponašanje kojim se vrijeđa verska pripadnost biće sankcionisano i nikada neće imati podršku u državi Srbiji“, naglasio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, policija je tu da radi u interesu svih građana Srbije, da štiti njihova prava i bezbednost i u tom poslu za policiju nikakve razlike ne postoje – svi građani su jednaki.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa saradnicima primio je delegaciju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije na čelu sa ministrom policije g. Aleksandrom Vulinom, koju su činili i direktor policije g. Vladimir Rebić i šef kabineta ministra g. Mile Radivojević.
U srdačnom razgovoru ministar.

Dudić je Vulinu poklonio Kur’an (Foto: mesihat.org)

Mešihat IZ-e u Srbiji je objavio na svom sajtu da se Vulin zahvalio se muftiji Dudiću na, kako je navedeno, nesebičnom angažmanu Islamske zajednice tokom pandemije korona virusa, te podršci Ministarstvu u borbi protiv kriminala, uputivši izvinjenje zbog nedavnog neprimjerenog ponašanja službenika policije u dvorištu Sinan-begove džamije.
“Predsjednik Mešihata je naglasio važnost međusobnog povjerenja i zajedničkog djelovanja države i vjerskih zajednica bez kojih je nemoguće ostvariti značajne rezultate i napredak na polju opšteg dobra i bolje budućnosti, te istakao značaj ravnomjerne zastupljenosti Bošnjaka u organima unutrašnjih poslova”, navodi se u toj objavi.

Sa Vulinom u posjeti Novom Pazare borave direktor policije Vladimir Rebić i šef kabineta ministra Mile Radivojević.

Oni su danas obišli i PU Novi Pazar, a na sastanku sa prodstavnicim policije boravio je i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, nezvanično saznaje SNews.

Današnja posjeta ministra policije, kao i ona od prije dva mjeseca, bila je zatvorena za javnost. Novinari nisu bili pozvani kako bi mogli da postave pitanje u interesu javnosti.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: