26 Aprila, 2024
Aktuelno Sandžak

Imamović: Dokle će se više šutjeti na veličanje zločina nad Bošnjacima!?

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović počeo je današnje obraćanje u Parlamentu Srbije minutom šutnje za sve nevine žrtve nacistickog logora u Jasenovcu, te nakon toga poručio da sjećanje na njih treba da bude poruka svima da se nikada i nikome ne dogodi da budu žrtve nacizma i fašizma.

Imamović je na početku obraćanja podsjetio da se nakon Jasenovca dogodio i genocid u Srebrenici, logoru u Višegradu i Foči.

“Dogodio se i Prijedor, jedan takav koncentracioni logor u kojem su bili zatočeni Bošnjaci, po istim fašistickim metodama obilježavali su Bošnjake bijelim trakama oko ruke, a bošnjačke kuće bijelim čaršafima. Upravo se žrtvama Prijedora ovih dana u Srbiji, na televizji sa nacionalnom frekvencijom, rugaju, vrijeđaju ih i omalovažavaju”, kazao je Imamović.

Kako je rekao, nakon desetina presuda za logore po Prijedoru 1992. godine, svih filmova, knjiga, od kojih i ona o Fikretu Aliću, jedan voditelj i reditelj pasljednjeg filma o logoru u Jasenovcu, na toj televiziji sa nacionalnom frekvencijom ismijavaju i vrijeđju jednog od izgladnjelih zatočenika logora u Prijedoru.

“Izgladnjelog Fikreta Alića nazvali su propagandom protiv Srba, cirkuzantom kojeg vodaju po Evropi, a da sve to bude još odvratnije u tom vrijedjanju i relativizaciji logora sudjeluje čovjek koji je režirao posljednji film o logoru u Jasenovcu”, naveo je i dodao da su komentari tog reditelja strašni, morbidni, a u prvom redu neodgovorni, te su zapravo najviše vrijedjanje i nepoštovanje prema žrtavama Jasenovca, koje danas ljudi gledaju kroz njega.

Ako se neko zaista bavio patnjama Jasenovca, upozorio je on, taj nema snage da se ismijava patnjama žrtava Prijedora i Srebrenice, te da u najmanju ruku mora razumjeti žrtvu, a ne da, kako kaže, na televiziji sa nacionalnom frekvencijom logorsku patnju jednog naroda nazivaju cirkusom.

“Sve to nekažnjeno i nezapaženo u zemlji čiji Ustav u članu 49 zabranjuje i kažnjava svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, vjerske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti”, upoznao je poslanik SDA Sandžaka kolege poslanike.

Između ostalog, upitao je Republičko javno tužilaštvo, Ustavni sud i RRA “da li su reagovali na ovo kršenje Ustava”.

“Danas se u institucijama Srbije negira genocid, relativizuju zločini, a veličaju osuđeni ratni zločinci, posebno na sportskim manifestacijama gdje se skandira “Nož, žica Srebrenica”, “Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice…”, a u slobodnoj prodaji se nalaze majice sa ovakvim porukama.

Imamović je podsjetio da je za dva dana godišnjica otmice iz voza u Štrpcima, u kojoj su žrtve također bili Bošnjaci, a čiji ostaci do danas nisu pronađeni, niti ubice kažnjene.

“Ti Bošnjaci su bili žrtve istog genocidnog talasa kao i žrtve Srebrenice, Prijedora, Višegrada, Sjeverina, Kukurovića, Foče i drugih mjesta, a nedostatak kazne dovodi do potpunog odsustva pijeteta prema nevinim ljudskim bićima”, naglasio je Imamović.

Poslanik SDA Sandžaka je na kraju podvukao da pitanje “kada će pravda za ove žrtve biti zadovoljena” sve više uzaludno postavljeno pitanje, a da se i vlast i opozicija ne razlikuju mnogo oko stava prema zločinima nad Bošnjacima.

Foto:prtsc/rts2

Povezane vijesti

%d bloggers like this: