Aktuelno Društvo Srbija

YIHR: Promocija ratnog zločinca umjesto pomoći stanovništvu

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) osudila ke objavljivanje intervjua osuđenog ratnog zločinca Nebojše Pavkovića pod nazivom “General Nebojša Pavković: Vučić stvara modernu vojsku” za list “Vesti” na zvaničnom sajtu Ministarstva odbrane Srbije.

“Umesto da uloži sve kapacitete pri pomoći ugroženom stanovništvu za vreme pandemijie, Ministarstvo odbrane kroz ovaj intervju nastavlja kampanju promocije ratnih zločinaca i u vanrednom stanju. Ovim putem se podriva ionako krhko poverenje građana u institucije države Srbije, u to da je njen puni prioritet suzbijanje COVID-a 19. Shodno tome, zahtevamo od Ministartsva odbrane Srbije da hitno ukloni intervju Nebojše Pavkovića sa zvaničnog sajta”, saopštila je Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR).

Kako se ističe intervju za list “Vesti” predstavlja još jedan očigledan primjer međusobne podrške političke vlasti Srbije i osuđenih ratnih zločinaca, a postavljanje istog, na zvanični sajt pomenutog ministarstva, političku zloupotrebu.

Podsejeća se, Nebojša Pavković je osuđen na 22 godine zatvora, zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu, sa ciljem progona Albanaca sa Kosova, što je rezultiralo brojnim masovnim ubistvima, zlostavljanjima i drugim zločinima nad tamošnjim civilima 1999. godine. Kazna od 22 godine zatvora u januaru 2014. godine potvrđena je pred Žalbenim većem MKSJ. On je tokom rata na Kosovu bio komandant Treće armije i general od velikog povjerenja tadašnjeg predsednika SR Jugoslavije, Slobodana Miloševića. Trenutno služi zatvorsku kaznu u finskom zatvoru “Kilmakovski”.

“U društvenoj klimi opšte anksioznosti usled (samo)izolacije građana i brige za zdravlje zaraženih COVID-om 19, institucije države Srbije moraju delovati odgovorno i trezveno, što pored mera zaštite građana od panedmije podrazumeva i informisanje javnosti koje neće biti neprijateljski usmereno protiv određenih grupa i pojedinaca. Nažalost, uzroci ovog odnosa sa javnošću sežu upravo od promocije osuđenih ratnih zločinaca i ratnih huškača čije poruke mržnje i negiranje zločina nas i dalje zapljuskuju iz dana u dan”, poručuju iz Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR).

Ministarstvo dobrane Republike Srbije je , u petak 27. marta,  objavilo tekst pod naslovom “General Nebojša Pavković: Vučić stvara modernu vojsku”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: