Aktuelno Društvo Novi Pazar

YUCOM i Sandžački odbor traže efikasno procesuiranje posljednjeg slučaja policijske torture u Novom Pazaru

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda najoštrije osuđuju prekomernu upotrebu sile i brutalno prebijanje koje se desilo u Novom Pazaru u kome je u policijskoj akciji hapšenja 3. novembra teško povređen M.M, a kome je usljed teških povreda zadobijenih tom prilikom odstranjena slezina u novopazarskoj bolnici.

YUCOM i Sandžački odbor pozdravljaju pozitivan iskorak i brzu reakciju MUP-a kojom su dva policajca suspendovana nakon pomenutog slučaja.

“Još jednom podsjećamo da je ovaj dio Srbije veoma osjetljiva sredina naročito zbog događaja iz devedesetih i velikog broja slučajeva sistemske torture zbog kojih su građani i građanke izgubili povjerenje u instituciju policije. Većina slučajeva torture u Sandžaku nije dobila sudski epilog, a žrtve nisu obeštećene te ovaj i svi nedavni događaji prebijanja dodatno opterećuje građane Novog Pazara, koji inače imaju nizak stepen povjerenja u državne institucije i organe”, navodi se u saopštenju organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Kako se dodaje, imajući u vidu rečeno kao i učestalost sličnih događaja u posljednje vrijeme, “ubijeđeni smo da samo profesionalno i zakonito ponašanje nadležnih organa policije i pravosuđa može doprinjeti vraćanju poverenja građana i građanki Sandžaka u institucije države Srbije”.

YUCOM i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda apeluju na nadležne organe da istraga bude sprovedena nepristrasno i profesionalno, bez pritisaka na tužilaštvo i da javnost bude obavještena o svim preduzetim radnjama.

 

Foto: SNews, arhiv

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: