27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Kultura Sandžak Teatar/Film/TV

Za Dan Sandžaka prikazan dokumentarac „Potraga za izgubljenim Sandžakom“, održana i tribina o izgubjenim identitetima

U Glavnom uredu Vijeća, u okviru obilježavanja 20. novembra – Dana Sandžaka, u petak je održana projekcija dokumentarnog filma „Potraga za izgubljenim Sandžakom“, autora Damira Grude.

Film je inspirisan jednom kratkom pričom iz 1909. godine, engleskog pisca H. H. Monro Sakija, te je kroz razne forme i umjetničke izražaje javnosti predstavljeno koliko je Sandžak, u globalnom okviru, nekada bio u fokusu.

Nakon projektcije filma, a u okviru istog projekta održana tribina pod nazivom “Sandžak, Srbija, Evropa: Potraga za izgubljenim identitetima između historije, nacije i teritorije” u povodu obilježavanja 20. novembra – Dana Sandžaka.

U okviru projekta “Searching for the lost Sanjak” na priređenoj tribini, pored autora filma, kroz prizmu politike, društvenih prožimanja, ali i diplomatije i kulture govorili su Aleksandar Popov iz novosadskog Centra za regionalizam, Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose iz Beograda, Emir Zlatar ispred Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca uSarajevo, dramski umjetnik iz Sjenice Vahidin Prelić, Damir Gruda, redsjednik IO BNV-a Fuad Baćićanin, Bošnjačko nacionalno vijeće, Novi Pazar i , koordinator Nacionalnog konventa o EU u Srbiji Bojana Selaković.

Koordinator Nacionalnog konventa o EU u Srbiji Bojana Selaković i predsjednik IO BNV-a Fuad Baćianin tokom tribine o izgubljenin identitetima, foto: BNV

Tribini su prisustvovali predstavnici društvenog i kulturnog života u Sandžaku.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: