17 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Vremeplov

Prije 14 godina ubijen Ruždija Durović, odbornički kandidat SDA Sandžaka

Na današnji dan, 10. septembra 2006. godine ubijen je odbornički kandidat Liste za Sandžak (SDA Sandžaka) Ruždija Durović. Ovaj događaj ostaće upamćen i po tome što je tadašnja TV B92 poslala posebnu opremu i ljudstvo za izvještavanje sa lokalnih izbora, a nakon ubistva Dorovića objavila da je ubijen odbornički kandidat Sandžačke demokratske partije (SDP), tada Rasima Ljajića.

Durević je ubijen u pucnjavi na dan lokalnih izbora na biračkom mjestu u neposrednoj blizini AD “Razvitak”, a njegov bratanac Sulejman Durović je ranjen. To ubistvo je do danas ostalo misterija, a motiv i nalogodavci do danas javnosti nisu predočeni.

Povodom 14. godišnjici ovog zločina niko se od političkih zvaničnika niti organizacija nije oglasio.

Za ubustvo Durovića, koji je na dan tragedije imao 40 godina, u septembru 2007. godine, osuđen je Ertan Gegić (33) iz Novog Pazara na 15 godina zatvora.

Kao drugooptuženog Vijeće tada Okružnog suda u Novom Pazaru osudilo je Enesa Derdemeza (26) i trećeoptuženog Seada Papića (32), kao učesnike u istom događaju, na po godinu dana zatvora zbog izazivanja opšte opasnosti. Sva trojica okrivljenih osuđena su i na po tri mjeseca zatvora zbog nedozvoljenog držanja i nošenja oružja.

Ni jedan od osuđenih nije priznao krivicu, a sva trojica su bili aktivisti Sandžačke demokratske partije (SDP) Rasima Ljajića.

Dan nakon ubistva na trgu u centru grada više hiljada ljudi je prisutvovalo dženazi ubijenom Duroviću.

Ovaj tragični događaj je do danas ostavio nedoumice i misteriju. Trećeoptuženi Sead Papić pod nerazjašnjenim okolnostima stradao je 2009. godine je u saobraćajnoj nesreći kod Ulcinja, vozeći motocikl. Iz vatrenog oružja, nakon svađe u kafani, 2008. godine u Novom Pazaru, ubijen je Senad Dolovac koji u sudskom postupku za ubistvo Durovića bio svjedok odbrane.

Osuđeni Ertan Gegić tokom suđenja i kasnije tokom izdržavanja zatvorske kazne negirao da je ubio Ruždiju Durevića. Njegov otac, Feriz Gegić u više navrata, preko noscioca tužilačkih i sudijskih funkcija, ali i obraćanjem medijima, je pokušavao da dokaže nevinost svog sina.

– Očevidac ubistva ostao anoniman i za državne organe

On je 2011. godine za TV Universa izjavio da je preko svjedoka, očevica, pokušao da dokaže ko je pravi ubica Ruždije Durovića, ali da je za širu javnost, radi lične sigurnosti, očevidac odlučio osatiti anoniman.

“Radi se o starijoj ženi koja se tog dana našla na mjestu zločina. Također, bitno je istaći da je svojevoljno odlučila progovoriti za medije, jer je u Novopazarskom sudu i drugim državnim institucijama naišla na zatvorena vrata, čak su je izbacivali iz kancelarija uz prijetnje i različite izgovore.

Kako je objavio ovaj lokalni medij svjedok ubistva, koji želi ostati anoniman, mislio je da prava osoba leži u zatvoru. Sasvim slučajno je prilikom boravka u Novopazarskoj banji, u kojoj je boravila iz zdravstvenih razloga, od cimerice, saznala koja je osoba osuđena za taj zločin.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: