Aktuelno Društvo Nova Varoš Priboj Sandžak Sjenica Srbija

Za Specijalni rezervat prirode „Uvac“ predviđen prvi stepen zaštite i povećanje površine za više od 4.400 hektara

Srbijansko Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da će danas, 19. aprila 2021, godine oglasiti na javni uvid u Nacrt uredbe o zaštiti Specijalnog rezervata prirode „Uvac“. Nacrt predviđa novi režim zaštite ovog područja, kao i mjere kojima će se, između ostalog, definisati prelazni rok za prelazak motornih čamaca i drugih plovila na električni pogon.

„Nacrt uredbe će biti na uvidu javnosti 20 dana, a zatim će biti održana javna rasprava u Novoj Varoši i Sjenici.

“Pozivamo građane i sve zainteresovane strane da se uključe u donošenje novog akta, kako bi se na najbolji način sagledali svi potencijalni problemi i kako bismo zadovoljili najvažniji interes čitavog društva, a to je adekvatna zaštita naših prirodnih dobara“, rekla je ministrica zaštite životne sredine Irena Vujović.

Prema njenim riječima, nakon revizije biće povećana površina pod zaštitom na ovom području sa 7.543 hektara na 11.746 hektara, i biće uspostavljen i prvi stepen zaštite, odnosno režimi zaštite I, II i III stepena.

Ministrica je rekla da će se svima koji u rezervatu „Uvac“ koriste motorne čamce na goriva koja zagađuju životnu sredinu, dati prelazni rok za prelazak na plovila na elektro pogon.

Specijalni rezervat prirode „Uvac” nalazise u jugozapadnoj Srbiji, između masiva planine Zlatibor na sjeveru, Čemernice i Javora na istoku i jugoistoku i Zlatara na zapadu i jugozapadu, nateritoriji opština Nova Varoš, Sjenica i Priboj.

Zavod za zaštitu prirode Srbije dostavio je krajem 2019. godine Ministarstvu zaštite životne sredine Studiju zaštite Specijalni rezervat prirode „Uvac”, i Ministarstvo je pokrenulo postupak revizije zaštite tog područja, ali je kasnije, zbog epidemioloških izazova, postupak odložen. Kako je istaknuto iz Ministarstva zaštite životne sredine novim Nacrtom Uredbe, postupak se nastavlja.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: