25 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Sandžak

Zabrinutost Bošnjaka Sandžaka zbog političke krize u Bosni

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV Jasmina Curić uputila je pismo podrške predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću, objavio je hayat.ba.

U pismu predsjednice BNV-a se ističe zabrinutost Bošnjaka Sandžaka zbog političke krize u BiH, naglašava da je hhrabruje saznanje da su predstavnici podijeljene Islamske zajednice u Srbiji nakon dugo vremena stvorili ambijent koji bi mogao voditi jedinstvu Islamske zajednice.

“Izražavam ujedno i uvjerenje da ćete svojom mudrošću i istrajnošću prevazići sve probleme i izdržati sve pritiske sa kojima se suočavate u zadnje vrijeme, te vam želim uspjeh i bolje dane u Bosni i Hercegovini – navodi se u pismu.
Bošnjaci Sandžaka su, dodaje Curić, dio jedinstvenog nacionalnog korpusa sa Bošnjacima iz BiH, te pomno prate dešavanja u BiH, dijele brigu i spremni su pružiti podršku kao što su to, kako je kazala, činili kada je trebalo.

Kao što znate, Bošnjaci Sandžaka imaju dosta neriješenih pitanja i izazova sa kojima su suočeni, a jedan od najvećih u skorijoj historiji je nejedinstvo Islamske zajednice. Ohrabruje nas saznanje da su predstavnici podijeljene Islamske zajednice u Srbiji nakon dugo vremena stvorili ambijent koji bi mogao voditi jedinstvu Islamske zajednice”,  navodi se u pismu predsjednice BNV-a.

Curić dodaje da je okruženje mira i jedinstva Islamske zajednice u Sandžaku garancija sretne, mirne i sigurne budućnosti ljudi u regionu, te smatra kako su stvoreni uvjeti za dijalog i pomiranje.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: