26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Srbija

Zbog prodaje kokaina iz Južne Amerika uhapšeni pripadnici MUP-a i BIA, tajne podatke saopštavali organizovanoj kriminalnoj grupi

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora unutrašnje kontrole u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i BIA uhapsili su policijskog službenika Uprave kriminalističke policije (UKP) D. J. (1981), njegovu suprugu pripadnicu BIA D. J. (1983), bivšeg policijskog službenika K. M. (1978) i građanina Ž. F.(1988) iz Aranđelovca zbog postojanja osnova sumnje da su kao članovi organizovane kriminalne grupe, u dužem vremenskom periodu, krijumčarili velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlјe Evropske unije, a potom novac stečen prodajom kokaina transportovali iz Evropske unije u Republiku Srbiju i Crnu Goru.

Kako je saopštio MUP Srbije osumnjičeni D. J. je zloupotreblјavajući službeni položaj, a za potrebe organizovane kriminalne grupe i na zahtjev drugih članova te grupe, vršio provjere kroz baze podataka MUP-a, pribavlјao podatke o istragama koje vodi UKP i povjerlјive podatke neovlašćeno saopštavao ostalim članovima ove OKG.

On se sumnjiči i da je iz Srbije u Crnu Goru transportovao veću količinu novca stečenog od prodaje kokaina, a dio novca ulagao u krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u zemlјe Evropske unije.

“D. J. pripadnica BIA je, zloupotreblјavajući službeni položaj, provjerama kroz baze podataka BIA, pribavlјala podatke o istragama koje vodi BIA i poverlјive podatke neovlašćeno saopštavala ostalim članovima ove OKG. Sumnja se da je K. M. učestvovao u organizaciji krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u zemlјe Evropske unije i prikuplјanju novca od prodate opojne droge, kao i u transportu novca iz Srbije u Crnu Goru. Dio novca stečenog od prodaje kokaina ulagao je u izgradnju nekretnina na teritoriji Srbije i Crne Gore”, navode iz MUP-a Srbije.

Osumnjičeni Ž.F. je kao vozač u međunarodnom teretnom transportu novac od prodaje kokaina transportovao iz Evropske unije u Srbiju i Crnu Goru.

Osumnjičenima je, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal određeno zadržavanje do 48 sati zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, neovlašćena proizvodnja i stavlјanje u promet opojnih droga, pranje novca, a policijski službenik D. J. i pripadnica BIA D. J. i zbog krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz člana 98. Zakona o tajnosti podataka.

– UKP MUP-a Srbije učestovao u međumarodnoj operaciji razbijanja balkanskog kartela

Podsjećamo da je prekograničnom akcijom u kojoj su učestvovali organi za sprovođenje zakona iz Hrvatske, Italije, Crne Gore, Holandije, Portugala, Srbije, Slovenije i Španije, uz podršku EUROPOL-a, razbijena kriminalna organizacija koja je trgovala kokainom iz Južne Amerike u EU i šire.

Uprava kriminalističke policije (UKP) MUP-a Srbije je, pored sedam organa drugih država, učestvovala u ovoj međunarodnoj operaciji,

Istraga o ovoj kriminalnoj mreži trajala je nekoliko godina i uključivala je niz država članica EU i trećih zemalja iz regiona Zapadnog Balkana. Mrežu trgovine drogom uglavnom su činili državljani Crne Gore, ali i državljani Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije i Srbije. Između 2019. i 2020. godine, organi za sprovođenje zakona zaplijenili su više od šest tona kokaina u Arubi (Holandski Antili), Obali Slonovače, Portugalu i Španiji. Istrage nakon zaplijene u Portugalu otkrile su moguće veze između ove kriminalne mreže i mafijaške organizacije “Ndrangeta”. Ova ista zaplijena dovela je do identifikacije 17 novih osumnjičenih, od kojih su 13 bili crnogorski državljani. Tokom istrage procesuirano je 29 osumnjičenih u Hrvatskoj, Italiji, Crnoj Gori, Holandiji, Srbiji, Sloveniji i Portugalu.

Na dan akcije, 27. jula 2022. godine, službenici širom Evrope izvršili su raciju na 37 lokacija (1 u Hrvatskoj, 2 u Italiji, 33 u Crnoj Gori i 1 u Srbiji), uhapsili 12 osumnjičenih (1 u Hrvatskoj, 1 u Italiji, 8 u Crnoj Gori i 2 u Srbiji) i oduzeo skupocene satove, bankovne kartice, dokumenta, municiju i oružje, vozilo i gliser i gotovinu.

EUROPOL je omogućio razmjenu informacija i pružio kontinuiranu analitičku podršku istrazi, te doprinio ukupnoj koordinaciji slučajeva između različitih agencija u EU i šire, objavila je evropska policijska organizacija sa sjedištem u Hagu koja broji 27 članica.

Izvor: MUP Srbije, EUROPOL

Povezane vijesti

%d bloggers like this: