26 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Zbog ubistava 22 člana bijeljinskih porodica, među kojima i 7 djece, uhapšeni policajci RS-a

Postupajući po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e u više gradova u BiH izvršili su lišenje slobode 7 osumnjičenih osoba.

Osumnjičeni se terete da su, kao pripadnici policijskih struktura RS, sudjelovali u ubistvu 22 osobe bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo 7 djece i 8 žena, a koji su ubijeni u mjestu Balatun kod Bijeljine.

Kako je saopćilo Tužilaštvo BiH među osumnjičenima koji su lišeni slobode su i osobe koje se terete za direktno sudjelovanje u egzekucijama žrtava.

Tužilaštvo BiH se zahvaljuje pripadnicima SIPA-e BiH i OSA-e BiH na saradnji i zajedničkim naporima u procesuiranju ovog predmeta.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu koji će, nakon ispitivanja, odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu, navode iz Tužlaštva BiH.

Portal Istraga je na Twitteru objavio da su hapšenja izvedena zbog ubistava 22 člana bijeljinskih porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić, među kojima je bilo i sedmero djece.

Svi oni zvjerski su likvidirani u zoru 25. septembra 1992. godine. Živjeli su u bijeljinskom naselju Bukreš. Pripadnici specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske, poznate pod imenom Pahuljice, izveli su iz kuće sve civile koji su se tu zatekli, odveli ih na obalu Drine kod Balatuna i pobili.


 

 

Goran Sarić, general-major Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a u penziji, uhapšen je zajedno sa još šest osoba u jutrošnjoj akciji SIPA-e u Bijeljini, a zbog sumnje u učešću ubistva 22 civila u ovom gradu.

Ova informacija nezvanično je potvrđena za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Tužilaštva BiH, na području Bijeljine i Sokoca uhapsili su sedam osoba, među kojima je i Goran Sarić.


Istraga o ovom slučaju pokrenuta je prije više od deset godina. Neposredno nakon zločina, Gradski odbor SDS-a je za ubistvo 22 nevinih žena, djece, muškaraca i staraca javno optužio pripadnike jedinice specijalne policije Duška Malovića za kojeg Tužilaštvo BiH tvrdi da je bio lična pratnja Miće Stanišića, tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova RS-a.

– Ubijeni bačeni u Drinu, posmrtni ostaci 13 tijela pronađeni na groblju u Sremskoj Mitrovici

Tijela ubijenih su bačena u Drinu. Deset godina kasnije, 2002. na groblju u Sremskoj Mitrovici pronađeni su posmrtni ostaci 13 tijela, ukopani pod oznakama NN. Za sva nađena tijela postojala je uredna dokumentacija koju su vodili srbijanski organi i institucije.

Nakon identifikacije i obdukcije, 30. jula 2005. ukopani su na mezarju Lipić-Selimovići u Bijeljini. Do 2011. pronađeno je i sahranjeno 18, a četvero se još vode kao nestali

Ubijeni su Sarajlići: Admir i Alma (stari šest i 10 godina), njihova majka Amira (rođ. 1955) i otac Osman (1956), njegov mlađi brat Senad (1967), njihov otac Izo (1931) i majka Rašida (1920), zatim Derviša (1956), Muharem ( 1952), njihova kćerka Selma (1980. – imala je 12 godina) i sin Zekerijah (1976). Ubijena je i Zurijeta Sarajlić (1934) i njena sestra Najla Džafić (1931).

Ubijeni su i Sejmenovići: Jusuf (1949), njegova žena Izeta (1951) i djeca Edina (1973) i Edin (1979).

I Malagići: Rašid (1947), njegova majka Haša (1926), žena Amira (1953) i djeca Elvir (1972) i Almir (1974).

BIRN/Faktor

Povezane vijesti

%d bloggers like this: