28 Aprila, 2024
Aktuelno Izbori u Srbiji 2023. Novi Pazar Politika Sandžak

Zećirović: Smandrljana sjednica Skupštine Grada Novog Pazara, odluke nevažeće

Predsjednik Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) i odbornik u gradskom parlamentu Novog Pazara Edin Zećirović ocjenio je da odbornik sa liste “Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić”, Vahidin Melajac, zbog toga što mu dokumentacija nije bila ispravna, nije stekao legitimitet odbornika i da su zbog toga sve kasnije odluke na konstitutivnoj sjednici nevažeće.

Prema njegovim riječima “pri simulaciji izbora predsjednika skupštine opet je prekršen Poslovnik zbog netransparentne procedure”.

“Ono što je stajalo u dokumentaciji je bilo potpuno suprotno u odnosu na ono što je stajalo na verifikaciionom listiću koji je izdala Gradska izborna komisija. Poslovnik Skupštine grada nalaže da se to ispravi i jasno definisana procedura u članu 10 se kaže da ta ispravka mora da se izvrši zahtjevom prema Gradskoj izbornoj komisiji koja bi trebala da zasjeda na posebnoj sjdnici, razmatra i donese neki dokument, verifikuje ga i vrati ponovo Skupštini grada Novog Pazara, te da nakon toga tek na narednoj sjednici Skupštine taj odbornik može da dobije verifikaciju svog mandata”, pojasnio je Zećirović.

Kako je naveo “oni su sve to smandrljali jer misle da su jedini akteri na političkoj i javnoj sceni Sandžaka”.

“Prekrojili su joše jedanput onako kako oni misle da treba. Smatramo da Gradska izborna komisija nije zakazala sjednicu u skladu sa zakonom, da je nije održala u skladu sa zakonom”, istakao je on, naglasivši da se predsjednika GIK-a (Radoslav Milić) nije se konsultovao sa ostalim članovima komisije i om odborniku omogućili da pristupi daljem glasanju.

Izvod iz Poslovnika Skupštine Grada Novog Pazara

“U glasanju je učestvovali lice koje nije imalo pravo da to radi jer Poslovnik to bukvalno kaže da lice kome nije verifikovan mandat može da prisustvuje sjendici, ali da nema pravo glasanja i da ne može učestvovati u radu skupštine na takavnačin”, ukazao je Zećirović na konferenciji za medije.-

-Sporno neko “za” na glasačkom listiću

Predočio je da su prvi prvom glasanju za predsjendika Skupštine grada Novog Pazara 23 listića bila važeća, a jedan nevažeći zbog tog što je neko na tom listiću, umjesto da zaokružu “za” ili “protiv”, zaokružio “neko za u uputstvu na tom glasačkom listiću”.

“Da li namjerno ili nenamjerno? Mi znamo da je namjerno jer znamo da SNS i SPS još nisu riješili tu brakorazvodnu parnicu. Ne želimo da učestvujemo u tome, ne zanima nas koe kome šta da ponese ili donese. Postoje insinuacije, nadam se da će nadležne službe to i provjeriti, da se itekako trguje sa tim odborničkim mandatima, pominju se ozbiljne cifre, nekome se nude kako bi neko podržao tu krhku većinu Pominje se čak kupovina nekih stanova u Beogradu na vodi. To je jako nečasno i jako loša poruka za građane Novog Pazara”, kazao je on.

Zećirović je pozvao građane da prate ovu situacije jer je, kako je ocjenio, režim ogoljen po narodnoj priči “car je go”.

“Želimo nastaviti ovu borbu kako bi smo pokazali da oni uopšte nisu nii jaki, niti trezveni, nego da suu jako slabi i dezorjentisani zbog toga što im pada režim, a polako se javljaju naznake uspostave nekog sistema”, rekao je Zećirović.

Pozdravio je odluku svih opozicionih stranaka da, na njegov prijedlog, ne zadužuju izborni materijal i napuštanjem sjednice.

“To je proizvelo da su oni ušli u izborni faul gdje su sa 23 odbornika pokazali da nemaju tu većinu. odbonici su bili jako dosljedni, napustili su skupštinsko zasjedanje. Odbonici SPP-a, nemajući načina da se na drugi način ponašaju, vjerovato bog javnosti, vjerovatno zbog javnosti, na kraju i oni stali na stranu pravde i zakona, procedura. Izašli su sa onim transparentom i pokazali da ne žele da učestvuju u toj simulaciji prekrajanje izborne volje građana. To je dobar pokazatelj”, naveo je on izrazivši očekivanje da će opozicija do kraja održati tu kopmaktnost.

Zećirović je izrazio očekivanje da će se nakom izvještaja u Evropskom parlementu na regularnost izbora u Srbiji doći do uzvajanja Rezolucije sa preporukama kako bi se dobila mogućnost da se u u Novom Pazaru ide na nove izbore i fer i poštenije izborne uslove “jer onakvi kakvi su izborni uslovi kod nas, nema ih više ni u Gvatemali”.

Na jučer održanoj sjednici gradskog parlamenta odbornici liste Sandžačke demokrtaske partije (SDP) i Srpaske napredne stranke (SNS) i Sosijalističke partije Srbije (SPS) su, bez prisustva odbornika Stranke pravde i pomirenja (SPP), Stranke demokrtaske akcije (SDA) Sandžaka i Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) izabrali predsjednika i potpredjednika i iemnovali sekreta i njegovog zamjenika.

Gradska skupština Novog Pazara ukupno broji 47 mjesta.

Vanredni lokalni izbori u Novom Pazaru, zajedno sa parlamentarnim, održani su 17. deecmbra 2023. godine.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: