27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika Sandžak

SDA Sandžaka: Nova vlast ili održavanje novih izbora

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka saopštila je danas da, ukoliko Gradska izborna komisija (GIK) ne prihvati izraženu volju građana Novog Pazara na ovim izborima, traži održavanje novih lokalnih izbora.

“Obavještava javnost da u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, članom 62. mandati se raspodjeljuju po sistemu najvećeg količnika. Primjenom sistema najvećeg količnika raspodjela mandata izgleda kao u tabeli”, navedeno je u saopštenju.

Prema objavljenoj Excel tabeli dobijenih glasova lista “Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić (SDP) osvojila je 18 mandata, “Edin Đerlek gradonačelnik -Promjena je pobjeda” (SPP), “Stranka demokratske akcije Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin” (SDA Sandžaka) 19, “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” (SNS-SPS) 5 i Građanski pokret Sandžaka (GPS) 2 odbornika.

Opozicione stranke SPP, SDA Sandžaka i GPS proglasile su sinoć pobjedu na varednim lokalnim izborima u Novom Pazaru.

Tabela SDA Sandžaka: Nova skupštinska većina u Novom Pazaru

Uz navode da je bilo izbornih nepravilnaosti, kašnjenja donošenja džakova sa glasovima i zapisnicima u službne prostorije van zakonskog roka, najavile su sinoć održavanje mirnih protesta zbog, kako su istakli, prekrajanje izborne volje, izbornon inžinjeringa i kršenja zakona o izborima.

Protest “Odbranimo izbronu volju građana zakazan je za danas ispred Gradske uprave Novog Pazara u 15.30 sati.

– GIK odbio zahtjev za provjeru svih glasačkih listića i zapisnika

Gradska izborna komisija objavila je jutros preliminarne podatke o postignutim rezultatima rema kojima lista “Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić” (SDP) sa 17.269 glasova ima 19 odborničkih mjesta, a Građanski pokret Sandžaka (GPS) sa osvojena 1554 glasa jednog odornika.

Gradska izborna komisija je na sajtu grada objavila odluku kojojm je odbila zahtjev liste “Edin Đerlek gradonačelnik -Promjena je pobjeda” za uvid u cjelokupni izborni materijal sa svih biračkih mjesta, uključujući i knjige za evidenciju sa svih biračkih mjesta, glasačke listiće i zapisnike sa svih biračkih mjesta.

Stranka pravde i pomirenja sinoć je izdala “hitno saopštenje” u kojem je izražavaju zabrinutost ističući da “informacije prikupljene iz zapisnika pokazuju da opozicija ima većinu od potrebna 24 odbornika, što vladajuća garnitura odbija”.

“Suočavamo se sa brojnim nepravilnostima kao što su prepravljanje zapisnika i skrivanje zapisnika sa lokalnih izbora od opozicinih kontrolora na nizu biračkih mjesta”. navedeno je u tom saopštenju.

Predstavnik SDA Sandžaka Ahmedin Šrkrijej rekao je sinoć da se izborne nepravilnosti odnose na više od 30 biračkih mjesta.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: