30 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika Regija Sandžak

Zukorlić će se odazvati pozivu Konakovića

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić izjavio je da će se odazvat pozivu ministra vanjskih poslova BiH i predsjednika stranke Narod i Pravda NIP) Elmedina Konakovića, na sastanak političkih predstavnika Bošnjaka regije koji organizira trećeg dana Bajrama.

“Svrha skupa je jačanje saradnje među Bošnjacima i povezivanje bošnjačkog naroda regije i šire, bez namjere da skup bude usmjeren protiv bilo koga. Podržavam pravo svakog naroda na svenarodna nadgranična okupljanja. To pravo imaju i Bošnjaci, jer postojanje i identitet jednog naroda nisu ograničeni na granice jedne države ili teritorije”, naveo je Zukorlić.

On je, kako je predočeno iz SPP-a, izrazio zabrinutost zbog stavova nekih bošnjačkih predstavnika koji se protive ovom okupljanju.

“Decenijama propuštaju doprinijeti saradnji u poboljšaju privredne, socijalne, kulturne i političke organizovanosti Bošnjaka”, ocjenio je Zukorlić.

Stranka demokratske akcije Sandžaka, po tom pitanju podržava obrazloženje i stav SDA Bosne i Hercegovine i ostalih patriotskih stranaka u BiH koje se neće odazvati pozivu na taj sastanak.

“O položaju i statusu Bošnjaka ne može se razgovarati bez njihovih legitimnih predstavnika, koji imaju odgovarajuću izbornu podršku”, poručeno je iz SDA.

Sastanak “Položaj i status Bošnjaka u regiji”, zakazan je za petak, 12. april.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: