19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Zukorlić: Nećeš graditi, to je sekta

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i potpredsjednik srbijanskog parlamenta Muamer Zukorlić izjavio je danas da se neće graditi islamski centar koji je započeo Mešihat IZ-e Sandžaka Rijaseta Islamske zajednice Srbije i tu islamsku zajednicu nazvao sektom.

“Doš’o, prokop’o i kao ima put. Pa nemaš put, jer hoćeš da otmeš. Nemaš ništa. Hoćeš da gradiš? E pa nećeš da gradiš! Nećeš graditi. To ti ne govorim kao predsjednik partije, to ti govorim kao musliman, jer sam ja član te Islamske zajednice – bio u politici ili ne bio i braniću je do posljednjeg komada. Nazivajte me kako hoćete, etiketirajte me kako hoćete, radite šta hoćete, ali znajte da ovaj narod, nakon što mu je sve oteto, nakon što mu se čini ono što mu se čini, u njegovoj ekonomiji, politici, sistemu vlasti koja treba da mu pomaže, šta hoćete? Da mu sahranite to parče Islamske zajednice na kojem je opstao? E pa nećete! Kunem vam se, nećete! Nećete nikada. I niko. Zvao se Zilkić, Nasufović, proizvodite vi Jusufspahiće, ovaj ili onaj, to mene ne zanima, to su vaše figure. To je ništa. To nije Islamska zajednica. To je sekta”, rekao je Zukorlić, objavila ja Sanapres, novinska agnecija bliska SPP-u i Islamskoj zajednici u Srbiji (IZuS).

– Sandžak ili gašenje Islamske zajednice Srbije (IZS)

On je naglasio da je “država dužna da tu sektu ugasi”.

“Po zakonu ste dužni da je ugasite, kao što ste ugasili crkvu Artemija. Kada to uradite, onda ćemo vam vjerovati da smo ravnopravni i vjerovat ćemo vam da želite da muslimani budu građani ove zemlje i da Sandžak bude integralni dio ove Srbije. U protivnom, vi tjerate Sandžak iz Srbije. Vi tjerate muslimane iz sastava građana ove zemlje. To mora da se jasno zna i govori. Oko toga nećemo taktizirati, jer to su savršeno jasne istine od kojih nikada nećemo odustati”, poručio je Zukorlić.

Zamjenik sandžačkog muftije Muhamed ef. Demirović poručio je sa hutbe (obraćanja tokom obavezne molitve petkom) da Mešihat IZ-e Sandžaka i Rijaset Islamske zajednice Srbije neće odustat od projekta izgradnje islamskog centra kod Velikog groblja u Novom Pazaru.

 

Foto: PrtSc https://www.facebook.com/MuamerZukorlic/videos/1311185029245761/

Povezane vijesti

%d bloggers like this: