Aktuelno Društvo Sandžak

Zukorlić u čestitki povodom Dana Sandžaka: Sandžak je konstansa

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije, narodni poslanik i predsjednik Stranke Pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić je uputivši čestitku povodom 20. novembra, Dana Sandžaka poručio da je Sandžak konstansa sa svim svojim datostima i historijskim preinakama koje su se vijekovima ukrštale na ovom središnjem balkanskom prostoru.

“Te vrijednosti dobra dođu do izražaja u kriznim vremenima, kao što su i 1943. godine u Pljevljima okupile patriote svih vjera i nacija svjesne trenutka u kom se nalaze, koji su ponosno manifestirali svenarodno sandžačko jednistvo i proklomovali ideju borbe protiv zla fašizma i svih pošasti koje su prijetile da zatru humanost. Njihova ideja i žudnja za slobodom donijela je mir i pravo na život milionima ljudi, Evropi i cijelome svijetu”, naveo je on ukazavši da sve kušnje i izazovi, posebno posljednjih stotinu i pedeset godina, nisu uspjele da razore to jedinstveno biće sandžačkog čovjeka, bez obzira na nacionalne i vjerske razlike koje ovaj prostor i čine tako koegzistentnim jer rađaju nove vrijednosti.

On je u čestitki konstatirao da “zalog te borbe obavezuje nas da ne samo 20. novembra već svakoga dana u godini radimo na tome i odgajamo generacije koje će slobodu, dostojanstvo, mir, suživot, toleranciju, uvažavanje drugog i drugačijeg i zajedništvo gajiti kao temeljne vrijednosti svog osobnog identiteta kako su nam u nasljeđe ostavili utemeljivači ZAVNO Sandžaka”.

“U tom duhu, svim Bošnajcima, ali i svim građanima Sandžaka sretan 20. novembar Dan Sandžaka, uz molbe Gospodaru Svjetova da nas i naše porodice sačuva svih zala i poteškoća s kojima se suočavamo”, stoji u Zukorlićevoj čestitiki Dana Sandžaka.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: