19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Prijepolje Sandžak

Zvaničnici BNV-a u Prijepolju: Ugraditi kamenu ploču sa historijskim podacima o Fatihovom mostu u Šarampovu

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća dana su u Prijepolju još jednom zatražili ugradnju kamene ploče sa historijskim podacima o Fatihovom mostu u rekonstruisani most u Šarampovu.

Član Izvršnog odbora BNV Nadir Dacić je na konferenciji za medije održanoj na mostu rekao da je historija Fatihovog mosta veoma duga i da ga je sagradio sultan Mehmed Fatih o čemu svjedoče dokumenta koja se nalaze u turskom državnom arhivu u Istanbulu.

Dacić je naglasio da je ovaj most izgradio sultan Mehmed Fatih i da se 1485. godine pominje u opširnom popisu hercegovačkog sandžaka za vilajet Prijepolje u kome se kaže da je zajednica od 11 hrišćana bila zadužena za čuvanje mosta na Limu koji je podigao sultan Mehmed Fatih.

Most je, kako je predočio, u jednom periodu bio granični prelaz između dva velika carstva koja su bila prisutna na ovom području, to su Osmansko i Austrougarsko.


On je podsjetio da je most tokom svoje povijesti više puta rušen i obnavljan. Prilikom najveće poplave na ovim prostorima za koju se zna a koja se desila 1896. godine, porušen je i Fatihov most. Obnova je počela oko 1904. godine, projekat su uradili turski inžinjeri, obnovu finansirale turske vlasti a radove su izveli domaći majstori.

“Izgradnja mosta je završena 1909. godine. Tom prilikom u most je ugrađena i jedna kamena ploča sa natpisom na osmanskom koja o tome svjedoči. Na ploči piše: Izgradnja novog mosta završena je u vrijeme sultana Mehmed Hana V 1325. hidžretske odnosno 1909. godine. Most je ponovo porušen 1915. godine od strane srpske i crnogorske vojske prilikom njihovog povlačenja iz Prijepolja, nakon ulaska austrijske vojske u Prijepolje. Kamenje koje je prosuto po Limu, Prijepoljci su odnosili i od njega pravili kuće i druge objekte. Kamenu ploču sa natpisom pronašao je Murat Avdagić, koji je živio u blizini mosta, odnio je kući i čuvao izvjesno vrijeme, da bi prilikom izgradnje porodične kuće 30-ih godina prošlog vijeka tu ploču ugradio u zid svoje kuće gdje se i danas nalazi”, kazao je Dacić.

Kako je ukazao, s obzirom da je zadnjih nekoliko godina vršena rekonstrukcija mosta, BNV je prije nekoliko mjeseci pokrenulo inicijativu da se kamena ploča iz 1909. godine ponovo vrati i ugradi u most, jer je to jedini očuvani artefakt iz tog perioda.

“Smatramo da bi time, ne samo most i naselje Šarampov dobili na značaju, nego i cijelo Prijepolje. Obratili smo se tim povodom opštini Prijepolje, koja je odgovorila da će zatražiti mišljenje nadležnih institucija. Obratili su se Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu i dobili odgovor u kome im se sugeriše da se kamena ploča ugradi u most. Međutim, već nekoliko mjeseci predsjednik opštine Prijepolje skriva odgovor koji je dobio od pomenutog Zavoda iz nama nepoznatih razloga. Tražimo da se što prije uvaži inicijativa BNV i mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu“, naglasio je Dacić.

Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća nedavno je i utvrdio prijedlog odluke u kojem se za most u naselju Šarampov, opština Prijepolje utvrđuje tradicionalni naziv – „Fatihov most“.

Most u naselju Šarampov u opštini Prijepolje podignut je u 15. vijeku za vrijeme vladavine osmanskog sultana Mehmeda II Fatiha. Most je tokom svoje viševjekovne historije puno puta rušen i obnavljan, a trenutno se nalazi u fazi rekonstrukcije. Većina dokumenata koji potvrđuju da je objekat pod nazivom „Veliki most“ u Prijepolju podigao osmanski sultan Mehmed II Fatih se nalaze u istanbulskom državnom arhivu, a među najznačajnijim su Osmanski popis ušuržija u kazi Prijepolje u Hercegovačkom sandžaku i Sumarni katastarski popis sandžaka Bosna 1468/69. Iz podataka dostupnih u sačuvanim dokumentima zaključuje se da je sultan Mehmed II Fatih naložio podizanje mosta u Prijepolju sredinom 15. vijeka, a da je most izgrađen oko 1463. godine.

Saradnja BNV i opštine Prijepolje u oblastima zaštite prava Bošnjaka u Prijepolju tema je planiranog današnjeg sastanka predsjednikom opštine Prijepolje Vladimira Babića i članova Opštinskog vijeća sa članovima IO Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Takođe, u vezi zaštite bošnjačke kulture u Prijepolju, zvaničnici BNV-a će se susresti i sa direktoricom Doma kulture u Prijepolju Admirom Mostarac.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: