20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Tutin

Prof.dr. Šefik Kurdić: Volim svakog Sandžakliju

Islamski učenjak iz Bosne i Hercegovine i autor veliog broja knjiga, predavač i misionar, prof.dr. Šefik Kurdić juče je, nakon posjete i predavanja u Esnafskoj džamiji u Novom Pazaru i najave večerašnje tribine u Tutinu, na društvenim mrežama naišao na niz kritika i optužbi od strane pristalica Stranke pravde i pomirenja (SPP) i Islamske zajednice u Srbiji (IZuS).

Podsjetivši da prije neki dan optužen da je „kafir“ i „nedžes”, te da je mislio da je to zadnje i da je konačno, optužen za sva vremena, naveo je da je dobio titulu „razbijača zajednice“.

“Sebi dijele titulu akademika, a meni kafira i razbijača zajednice”, naveo je u objavi na fb-u i dodao da je mislio da ga makar neće optuživati za ono za što se zalaž čitavog života, a to je jedinstvo ummeta i stav “da je svaki vjernik, koji Allahu pada na sedždu, moj najveći prijatelj i iskreni brat i da nikada ne želim da ga svrstam u „anam one“, „u džehennemlije“, „u otpadnike“..jer, samo Allah zna ko je Njegopv iskreni rob”.

Uz poziv na jedinstvo ukazao je da su mjerila ljudska nedostatna, krnjava i subjektivna.

“Od nas se traži da za svakog insana koji izgovara šehadet i klanja namaz svjedočimo da je musliman. Allah mi je svjedok da volim svakog muslimana, makar ne mislio kao ja, a posebno volim svakog Sandžakliju, jer su uvijek bili i ostali bedem na koji smo se mogli i osloniti. Poštujući svoju braću Sandžaklije, ja sam obećavši muftiji Zukorliću, još davne 2001. godine, prihvatio da predajem jednu godinu na Fakultetu za islamske studije, kada je on oformljen, ali sam iz simpatija prema tom narodu, ostao punih 15 godina, a kasnije i punih 12 godina kao predavač na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru”, napisao je profesor Kurdić.

“Nisam nijednog Sandžakliju smatrao manje vrijednim od drugoga, jer, povrijediti srce jednog vjernika je teže nego srušiti Kabu i, po toj predaji sam se ravnao. I danas tako i mislim, i činim i radim. Za kojeg god insana, pa i Sandžakliju, ustvrdim da izgovara šehadet i da klanja namaz, ja garantiram da je on musliman, sve dotle dok mi Džibril ne donese drugačiju tapiju. Pošto Džibril nikome od nas, nakon Poslanika, s.a.v.s., nije nikome takvu tapiu dao, onda ni ja ne mogu to od njega očekivati, niti drugačije postupati. Zato vas smatram sve svojom braćom. Želim da svi budemo u jednom saffu, jednoj zajednici i da svi budemo kao braća”, poručio je u objavi.

Predočio je i da onaj koji ga pozove, smatram da ga poštuje i da mu se sa zadovoljstvom želim odazvati, kao i da, ukoliko bi ga pozvali i nemuslimani: Srbi, Hrvati, Estonci, Makedonci, Amerikanci i drugi, želeći da im nešto prenese od skromnog znanja, kako je uz riječi “Allaha mi”, bez ikakve nadoknade bi se odazvao.

“Što drugi ne odgovaraju ni na moje pozive za saradnju i na pozive da radimo na projektima koji mogu podstaći sve nas na naše zbližavanje, nisam ja kriv. Ja sam tu, da svakome izađem u susret, u onome u čemu mogu pomoći i tu sam za svakog insana koji želi da jačamo zajedništvo, bratsku ljubav i miroljubivu koegzisteniciju sa drugim. Ako sam spreman odazvati se čak nemuslimanima i s njima podijeliti svoje mišljenje i svoje savjete, zašto ne bih bio spreman to podijeliti sa svojim bratom, bez obzira koje nacije i boje kože bio”, pojasnio je jedan od najeminentnijih teologa u regionu.


“Mi smo kao voda, bacaju na nas smeće i svaku vrstu otpada, a mi i dalje tečemo i nosimo vodu onima koji su je potrebni i natopljavamo plodne duše”, napisap je na svom fb profilu u povodu napada zbog tribine na temu ,,Kako vratiti odgoj i pravdu u društvo?“ u Narodnoj biblioteci ,,Dr. Ejup Mušović“ u Tutinu , te promociju knjiga.
Za nas je svaki čovjek – insan i naš brat,
i mi nećemo protiv njega izazvati rat,
mi samo želimo između svih ljudi napraviti pakt!
Ne znam zašto nas napadaju i zašto nam se čude,
samo zato što respektujemo i volimo sve ljude!
Ko od vas, i pored razlika, voli druge ljude,
neka večeras s nama u lijepom Tutinu bude!
Zato, nemojte trovati rijeku iz koje ćete piti,
vi, koji nas napadate, pozovite i vaši musafiri ćemo biti!
Jer, za nas je svaki insan Allahov ajet i dar,
zato pokušajte shvatiti one koji ne mrze, bar!!!

 

– Izvinite me: Ja nisam kadija, ja sam da’ija

Uz riječi “Izvinite me: Ja nisam kadija, ja sam da’ija (misionar), samo pozivam u dobro, pozivam da svi vjerujemo u jednog Allaha i pozivam da sve ljude upoznamo sa tim najbitnijim temeljima”, poručio je i da će sve Sandžaklije kao svoju braću voljeti u ime Allaha.

“Onaj koji ima tapiju Džibrila i smije da dijeli ljude u razne sekte, to je njegova hrabrost, a ja nemam takvo srce, jer, svi ste vi Sandžaklije moja braća, pa vas uvažavam zato što Allaha vjerujete i na sedždu Mu padate, a prave namjere od svega toga samo Allah zna, a ja ne znam”, konstatirao je podvukao da samo zna da svakog insana volim, pa ako mu neko želi optužiti za to, ponijet će, onda, titulu „kafira“ ili „razbijača zajednice“ a i on će ponijeti te optužbe koje u sebi nosi.

Zaključio je da želi da dođem pred Allaha kao da’ija – onaj koji poziva u Njegov Džennet, a ne kao kadija – onaj koji je ljude već uveo u Džehennem, u kafire, u licemjere, u izdajnike.

“U ime Allaha ću vas sve voljeti, pa makar to bila cijena da me svi zbog tog mog stava osudite, napustite, prokunete i svrstate u sektaškog aktivistu.
Allah zna a mi ne znamo”, zaključio je jedan od najpoznatijih muhadisa – poznavaoca hadisa, na našim prostorima.

Prof. dr. Šefik Kurdić rođen je u Piljužići kod Tešnja, 1958. godine. Bosanskohercegovački je teolog na polju hadisa i da’we. Autor je 35 djela, a učestvovao je i u prijevodu više djela sa arapskog na bosanski jezik. Učesnik je naučnih konferencija u Bosni i Hercegovini i svijetu. Održavao je predavanja širom svijeta, učestvovao u emisijama na domaćim i inostranim radio i TV stanicama. Dobitnih je brojnih priznanja i nagrada, podjeća sebilj.net .

Profesoru Kurdiću je veliki broj pratilaca, u stotinama komentara pružio podršku, čestitao i poželio dobrodošlicu u Sandžak.

Foto: sebilj.net, FB Šefik Kurdić

Povezane vijesti

%d bloggers like this: