25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija Turska

Zvanično reagiranje iz Ankare: Zabrinuti smo zbog rasističkog odnosa prema novopazarskim timovima, vrijeđanja Bošnjaka i sjećanja na našu zajedničku historiju sa regionom

Ministarstvo inostranih poslova Republike Turske je saopštilo da je zabrinuto zbog nedavnog rasističkog odnosa prema novopazarskim timovima tokom njihovih utakmica i izrazilo žaljenje zbog isticanja uvredljivih transparenata za Bošnjake tokom rukometna utkmice RK Crvena zvezda – RK Novi Pazar u Beogradu.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Republike Turske, ambasador Tanju Bilgiča, u odgovoru na pitanje u vezi sa incidentima tokom rukometne utakmice između RK Novi Pazar i Crvene zvezde, je izjavio da su sa žaljenjem saznali da je RK Novi Pazar danas (14. oktobra) odlučio da se povuče iz Rukometne superlige Srbije jer nisu preduzete nikakve mjere i pravne radnje protiv onih koji su bili odgovorni za rasističke slogane i isticanje plakata ratnih zločinaca od strane pristalica Crvene zvezde tokom rukometna utakmica dva kluba u Beogradu.

“Zabrinuti smo zbog nedavnog rasističkog odnosa prema novopazarskim timovima tokom njihovih utakmica, što je u suprotnosti sa sportskim duhom. Žao nam je što vidimo da su ti transparenti uvredljivi ne samo za našu braću i sestre Bošnjake, već i za sjećanja na našu zajedničku historiju sa regionom. Mislimo da je sport instrument za učvršćivanje mira i prijateljstva među zajednicama i vjerujemo da će počinitelji ovog incidenta biti što prije kažnjeni. Ovom prilikom još jednom podvlačimo da je izvođenje ratnih zločinaca pred lice pravde važno za osiguranje društvenog mira i pomirenja u regiji i sprečavanje sličnih zločina”, izjavio je Bilgić, objavljeno je na zvanićnoj stranici Ministarstva inostranih poslova Republike Turske.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: