Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Srbija

Beograd: Nastavljeno suđenje za zločin u Kravicama kod Srebrenice

Hangar u Kravici u kojem su prema optužnici, počevši 13. jula 1995. godine, pripadnici MUP-a RS, uključujući i NN pripadnike 1. čete Centra Jahorina, ubili više stotina ljudi zatvorenih u hangaru, pucajući u njih kroz otvore hangara iz automatskog naoružanja i ubacujući bombe.

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je nastavljeno suđenje za zločin u Kravicama kod Srebrenice, koji je počinjen u julu 1995. godine i gde je, prema optužnici, ubijeno 1.313. bošnjačkih civila.

Pred sudom iskaz je dao svedok odbrane Miladin Stevanović, pripadnik specijalne policijske brigade, Odred Skelane, koji je poslat u Bratunac da obezbeđuje, kako je rekao, „putnu komunikaciju“.

Svedok Stevanović rekao je da je 13. jula 1995. godine, zajedno sa 10-15 kolega iz svoje brigade, ujutru stigao u Bratunac. Oko podneva je otišao sa kolegom da kupi cigarete i sokove. Prilikom povratka, morao je da se vrati na položaj na kojem je bio raspoređen, jer se dogodilo ubistvo policajca Kriste Dragićevića u hangaru poljoprivrednog dobra gde su se, istakao je on, nalazili Bošnjaci.

Potom je svedok odbrane, prema sopstvenom svedočenju, bio zadužen da dođe i preuzme telo poginulog policajca i preveze do mesta na kojem je trebalo da bude obavljena sahrana. Kako je rekao, ubijenom policajcu je jedan Bošnjak oteo automatsku pušku, nakon čega je upucan, dok je jedan od kolega tom prilikom povređen.

Svedok odbrane tvrdio je pred sudom da nije znao šta se dešava u hangaru, gde su bili zatočeni Bošnjaci. Rekao je da je o događajima uglavnom saznavao preko televizije i novina, odnosno da ni pre a ni posle, iz neposrednog iskustva, nije znao šta se dešava. Iako u prvi mah nije precizirao ko ga je poslao po telo poginulog policajca, tvrdeći da nikoga nije sreo i video ispred hangara gde su se nalazili Bošnjaci, tokom iskaza, na insistiranje sutkinje Mirjane Ilić, rekao je da je naredbu dobio od komandira Milenka Trifunovića. Tvrdi da u hangaru, ispred kojeg je došao po telo, nije video nikoga, odnosno da je čuo samo galamu, ne i pucnjeve.

Stevanović je rekao da nijednog od optuženih, nikada u životu nije video. Rekao je Svedok odbrane je rekao i da je video autobuse pune Bošnjaka koji su iz pravca Bratunca prevoženi ka Konjević polju. U unakrsnom ispitivanju je rekao da je zajedno sa nekoliko kolega bio optužen za ubistva civila, odnosno njegovim rečima – ubistva tokom „pada Srebrenice“, pred Sudom BiH, u Sarajevu, 2005. godine. On je tih optužbi oslobođen.

U Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu 26. oktobra 2016. godine počelo je suđenje protiv osmorice bivših pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS) koji su optuženi za ratne zločine i ubistva u halama zemljoradničke zadruge u selu Kravica kod Srebrenice za vrijeme rata u BiH.

Optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića da su počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u prostorijama zemljoradničke zadruge u Kravici 13. i 14. jula 1995. godine ubili više stotina Bošnjaka. U halama zadruge je, prema podacima Haškog tribunala, ubijeno više od 1.300 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti.

Posmrtni ostaci ubijenih u Kravici pronađeni su u poslijeratnom periodu u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 i Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.

U genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, koji je izvršila tadašnja Vojska Republike Srpske, u ljeto 1995. godine, ubijena su najmanje 8.372 muškarca i dječaka.

Izvor: Danas, AA

Foto: http://srebrenica.sense-agency.com/bs/

Povezane vijesti

%d bloggers like this: