28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Reisu Halitoviću uručena Menšura

Reisul-ulemi Islamske zajednice Srbije (IZS) Senadu ef. Halitoviću uručena je Menšura, čime je i zvanično preuzeo petogodišnji mandat vrhovnog poglavara Islamske zajednice Srbije (IZS).

Na svečanosti održanoj u subotu u novopazarskoj Stambol džamiji Halitović je položio zakletvu, a džube i ahmediju dodijelio mu je specijalnik izaslanik predsjednik Diyaneta – Uprave za vjerske poslove Republike Turske.

U obraćanju vjernicima je pozvao na očuvanju izvorne vjere, naglašavajući da je to ključ islamske zajednice.

“Iskazujem duboku zahvalnost Uzvišenom Allahu, na ovoj časnoj prilici preuzimajući ulogu reisul-uleme Srbije. Neka nam Allah daruje mudrost u vođstvu, kako bi smo služili Njemu i našem narodu. Pozivam vas da svi zajedno služimo Jednom Bogu, izvoru ljubavi i pravednosti, kako bi smo zajedno gradili mir i jednakost među svim narodima u Srbiji. Ujedinjeni u raznolikosti, neka naša srca budu ispunjena saosjećanjem i međusobnim poštivanjem.Želim videti jedinstvo muslimana u Srbiji kako bi smo formirali snažnu i jedinstvenu Islamsku zajednicu. Neka naša snaga bude u zajedništvu, a naša jedinstvenost neka bude izvor inspiracije i podrške jednih drugima. Pozivam vas da čuvamo te temelje, da se obrazujemo i radimo zajedno, kako bi smo preneli istinu budućim generacijama”, rekao je Halitović.

Reisul-ulema Halitović, dodijelio je murasele muftijama, sandžačkom Muhamedu ef. Demiroviću, muftiji srbijanskom i vojvođanskom Muhamedu Ziljkiću, braničevsko-timočkom Eldinu Ašćeriću i muftiji beogradskom Muhamedu Hadžiću.

Predsjednik Ureda za evroazijske zemlje Diyaneta Salih Gor, prenoseći selame i čestitke turskog reisa Ali Erbaša, čestitao je reisul-ulemi Halitoviću, uz dovu da ova dužnost bude od koristi zajednici, državi i čovječanstvu, ted a svi narodi koji žive na ovim prostrorima žive u miru i bratstvu.

“Sa ovim ciljem, “Svi se Allahovog užeta držite i nipošto se ne razjedinjujte”, moramo učiniti epicentrom naših života. Kao pripadnici iste vjere, zajedničke historije i kulture, te kao nasljednici civilizacije koja je stoljećima bila dostojna za razvoj čovječanstva u pogledu znanja, spoznaje mudosti. Svi treba da se čvrsto držimo Allahovog užeta i da se ne cijepamo i ne dijelimo”, poručio je Gor.

Ovoj svečanosti prisustvovale su muftije, imami, predstavnici diplomatskog kora i crkava, kao i brojne zvanice i gosti iz javnog, kulturnog i političkog života.

Senad ef. Halitović izabran je za reisul ulemu nakon sprovedenih izbora na svim nivoima u Islamskoj zajednici Srbije (IZS).

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: