27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

NUNS: Grad Novi Pazar da prekine sa praksom nepravedne raspodjele novca za medije

Nezavisno udruženje novnara Srbije (NUNS) apeluje na članove komisije zadužene za ocjenjivanje prijedloga projekata za sufinansiranje medijskih sadržaja u Novom Pazaru da sredstva raspodjele srazmerno, na pravičan način, poštujući zakonska pravila i omogućavajući medijski pluralizam. Također, poziva nadležne iz Gradske uprave Novi Pazar da ne vrše pritisak na članove komisije i da omoguće zakonom predviđene uslove za rad nezavisnih komisija.

“Godinama unazad Televizija Novi Pazar u tom gradu dobija nesrazmerno visoke sume novca putem medijskih konkursa u odnosu na druge medije učesnike na konkursu. Naime, svake godine više od 80 odsto sredstava predviđenih za medije dobije ova televizija. Ovakva praksa ne samo da ugrožava medijski pluralizam i raznolikost glasova u javnom prostoru, već i dovodi u pitanje samu svrhu projektnog sufinansiranja, koje bi trebalo da bude usmjereno na podsticanje kvalitetnog novinarstva i široke palete medijskih sadržaja”, navodi se u apelu NUNS-a.

Grad Novi Pazar među prvima je ove godine raspisao konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja i očekuje se da će među prvima odlučiti o raspodjeli planiranih sredstava za tu namjenu u iznosu od 39 miliona dinara.

“Kako je najveći iznos koji može dobiti jedan projekat ograničen na 32.5 miliona dinara, očekuje se da i ove godine taj ili priblžni iznos dobije upravo Televizija Novi Pazar. Pozivamo nadležne u Gradskoj upravi u Novom Pazaru da prekinu sa praksom neravnomjerne i nepravedne distribucije sredstava i da profesionalno izvještavanje i javni interes budu na prvom mjestu prilikom raspodele sredstava”, ističe se u pozivu NUNS-a.

– Bez transparentnosti sufinansiranja RTV Novi Pazar

Podsjećamo da Gradska uprava Novog Pazara javnosti još nije stavila na uvid sadržaje iz narativnih i finansijskih izvještaja za projekte koje je svih prethodnih godina sufinasirala RTV Novi Pazar.

Nakon privatizacije 2015.godine, odnosno od 15. avgusta te godine do aprila 2023. godine, na osnovu sufinansiranja projekata u oblasti javnog informisanja Grad Novi Pazar je za RTV Novi Pazar uplatio ukupno 372 miliona 504 hiljade 455,97 dinara ili 3 miliona 178 hiljada 365,66 eura.

Za Regionalnu televizuju, odnosno, kasnije RTV Novi Pazar iz Budžeta Grada Novog Pazara za 15 godina vladavine SDP-a ukupno je uplaćeno 745 miliona 171 hiljada 159 dinara ili 6 miliona, 358 hiljada i 115,69 eura, pokazuju zvanični podaci dostavljeni u odgovoru na Zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja koje je u aprilu 2023. godine tražio SNEWS.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: