30 Aprila, 2024
Aktuelno Ekonomija Novi Pazar

SNews istražuje: Novom Pazaru ni pola koliko Boljevcu, PKS: Spisak u skladu sa pristiglim prijavama trgovaca

“Da li smatarate da su građani Novog Pazara stariji od 65 godina, zbog ovakve odluke, diskriminisani u odnosu na građane nekih drugih opština u Srbiji? i “Iz kojih razloga ni jedan od maloprdodajnih objekata čiji su vlasnici iz Novog Pazara nije uvršten u ovaj Spisak?” su neka od pitanja na koja je SNews od Privredne komore Srbije (PKS) zatražio odgovore nakon objave Spiska više od 2300 prodajnih objekata u kojima je osobama starijim od 65 godina omogućeno da nedjeljom od od 4 do 7 ujutru mogu kupovati namirinice.

Nakon što je SNews sinoć zatražio odgovor od Privredne komore Srbije (PKS), zašto je za Novi Pazar određeno samo 4 prodajna objekta u kojima su jutros starije osobe od 65 godina mogle da kupe namirnice, a za neke znatno manje opštine sa znatno manje stanovnika, je određeno više prodajnih objekata, iz ove državne institucije je navedeno da je Spisak trgovina u skladu sa pristiglim prijavama trgovaca i da je poziv trgovcima da se prijave u ovu aktivnost i dalje je otvoren.

“Privredna komora Srbije, zatražila je od svih članica Grupacije prehrambenim proizvodima na veliko i malo Udruženja trgovine Privredne komore Srbije, koja okuplja preduzeća u oblasti prometa robe široke potrošnje, da prijave objekte koje mogu da stave na raspolaganje za realizaciju ovog vida podrške najstarijim sugrađanima. Poziv trgovcima, preko lokalnih samouprava, uputilo je i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave samouprave”, navedeno je u odgovoru.

Poziv je, kako se ističe i dalje otvoren i PKS poziva sve zainteresovane maloprodajne objekte da se uključe u ovu aktivnost i o tome obavjeste PKS i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Napominju, da su svi maloprodavci prehrambenih proizvoda u skladu sa raspoloživim resursima i preporukama nadležnih organa mogli da otvore svoje objekte.

Kako ističu iz PKS-a Spisak trgovina je, koji je sinoć objavljen na sajtu pks.rs je informativnog karaktera i redovno se ažurira, u skladu sa pristiglim prijavama trgovaca.

“Spisak trenutno obuhvata oko 2300 trgovinskih radnji i nije konačan. Poslednji put je ažuriran 21. marta oko 22 sata, a imajući u vidu dosadašnju dinamiku, očekujemo nove prijave u narednom periodu”, zaključuju iz PKS-a u odgovoru SNewsu uz zahvalnost na interesovanju i težnji da informišemo javnost o mogućnosti da se građani stariji od 65 godina u posebnim terminima snabdeju u maloprodajnim objektima.

Spisak objekata 21.3.2020 2100

Na Spsisku se nalazi samo četiri meloprodajna objekta u Novom Pazaru, a kako je to uvidom u spisak moguće utvrditi, u znatno manjim opštinama u Srbiji, kao što su Boljevac, Kuršumlija ili Raško, je određeno više prodajnih objekata za ovu namjenu.

Izvod iz spiska na kojme se vidi da Boljevac, kod Zaječara, sa oko 3,5 hiljade stanovnika ima znatno više određenih prodajnih od Novog Pazara koji broji više od 100.000 stanovnika

Gradski štab za vantedne situacije Novog Pazara juče je, na osnivu mjera Vlade, saopštio, da marketi u kojima Novopazarci stariji od 65 godina, nedeljom mogu pazariti namirnice u vremenu od 4 do 7 ujutru su: “Maxi” prodavnica u ulici Rifata Burdzevića, “Idea” u ulici Njegoševoj i dva objekta trgovinskog lanca “Aman”, jedan u ulici Avnoja i drugi u Čerkez mahali.

Za sada nije poznato na osnovu kojih kriterijuma je odlučeno da samo pomenuti marketi se nađu na ovom spisku, te na osnovu kojih kriterija je donošena ovakva odluka.

– Preporuke trgovcima u Novom Pazaru

Podsjećamo da je Grad Novi Pazar, pozivajući se na preporuku Privredne komore Srbije u vezi sa radnim vremenom maloprodajnih objekata, objavio da rad maloprodajnih objekata treba organizovati po principu ograničavanje radnog vremena i sa potrošačima u maloprodajnim objektima tokom trajanja vanrednog stanja može se vršiti po sljedećem principu: ponedjeljak – subota od 07.00 do 18.00, nedjeljom od 08.00 do 18.00, nedeljom od 04.00 do 07.00 sati isključivo za građane starije od 65 godina.

Rad logističkih centara i snabdevanje objekata može da se obavlja cjelodnevno u skladu sa procedurama koje definišu kretanje lica i posebne radne naloge za zaposlena lica.

Trgovac može, u skladu sa navedenom preporukom da samostalno odredi radno vreijme u navedenim vremenskim intervalima.

Takođe, broj potrošača u maloprodajnim objektima može biti jedan potrošač na četiri kvadratna metra uz poštovanje opštih mjera prevencije i fizičke udaljenosti, a u skladu sa Zaključkom Vlade Broj: 53-2581/2020 od 17. marta 2020. godine.

U skladu sa preporukama nadležnih epidemiologa i zrdavstvenih radnika, nije potrebno da zdrave osobe nose zaštitne maske i higijenske rukavice, te s tim u vezi nije u nadležnosti lokalne samouprave da takve obaveze trgovcima propisuju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: