29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Islamska zajednica u Srbiji (IZuS) upozorava policiju i tužilaštvo, najavljuje moguću eskalaciju

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji saopštio je danas da oštro osuđuje ponašanje policije i tužilaštva u Novom Pazaru prema službenicima Islamske zajednice koji su učestvovali u uklanjanju ostatka porušene berbernice Ramiza Dugopoljca u Prvomajskoj ulici u Novom Pazaru, 8. aprila ove godine

“I nakon što su upozoreni, čelnici Policijske uprave Novi Pazar nastavljaju sa pozivanjem službenika Islamske zajednice na informativne razgovore u vezi sa akcijom raščišćavanja harema Arap džamije od 08.04.2020. godine”, izjavio je ukovodilac Vjersko-prosvjetne službe i šef Kriznog štaba Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Rešad ef. Plojović.
.
On je potvrdio da su uposlenici Islamske zajednice u Srbiji, pretežno vjerski službenici, po nalogu Mešihata, u jutarnjim satima sudjelovali u akciji uklanjanja građevinskih ostataka u dvorištu Arap džamije, kako je navedeno, sa ciljem uređenja vakufskog prostora za doček nastupajućeg Ramazana i predstojećeg otvaranja obnovljene džamije.

Ploović je naveo da su se tokom akcije svi učesnici pridržavali propisanih pravila vanrednog stanja, sa posebnom pažnjom na međusobnu distancu i nošenje zaštitne opreme.

Prema njegovim riječima tokom dva sastanka u Policijskoj upravi Novi Pazar, uključujući i sastanak sa aktuelnim načelnikom policije, pokušali su objasniti da ne postoji ni elementarna sumnja kršenja bilo kog zakonskog propisa.

“Međutim, i pored toga Policijska uprava nastavlja sa pozivanjem službenika Islamske zajednice, čime pokazuje da iza ovakvog ponašanja postoje neke druge namjere. Ovakav odnos nas podsjeća na vrijeme agresije na Islamsku zajednicu kada su policijski organi bili u službi rušenja poretka Islamske zajednice i otimanja džamija i vakufske imovine”, naveo je Plojović ističu i da ovakav odnos policije i tužilaštva doživljavaju diskriminatorskim

Konsttaujući da “pred jednom vjerskom zajednicom kleči i moli, nad drugom se koristi sila policije i tužilaštva”, Plojović je u obraćanju javnosti kazao “da se na prostoru Sandžaka, a posebno u Novom Pazaru, kriminalne strukture afirmišu svim raspoloživim sredstvima od strane određenih političkih faktora u čemu neskriveno učestvuju i strukture policije, tužilaštva i pravosuđa”.

On je ocjenio da su tokom proteklog stoljeća kratki su bili periodi pozitivnog ambijenta za Islamsku zajednicu i njene pripadnike u ovoj zemlji, te uputio upozoravajuće riječi policiji i tužilaštvu”.

“No uprkos svemu, snaga vjere, dobročinstva i strpljivosti, ali i spremnosti da branimo lično i institucionalno dostojanstvo i čast, kao i zakonom zagarantovana prava, bili su i ostali prepreka za sve one kojima islam i muslimani smetaju i koji bi da im reduciraju njihova prava i slobode i nameću predstavnike i vođe po mjeri svojih ukusa i interesa. Još jednom pozivamo policiju i tužilaštvo da prestanu sa ovakvim ponašanjem kako bi izbjegli odgovornost za dalju eskalaciju ovoga problema”, poručio je Plojović, objavljeno je na zvaničnoj stranici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Pomoćnik direktora policije i v.d. načelnika PU Novi Pazar Bogoljub Živković izjavio je ranije da su apsolutno netačni navodi, koji su se pojavili u pojedinim medijima, da je policija 8. aprila „asistirala maskiranim počiniocima prilikom uklanjanja berbernice Ramiza Dugopoljca“.

“Zarad istinitog informisanja, želim da obavestim javnost da su policijski službenici, upravo suprotno, odmah po prijavi izašli na mesto događaja i prekinuli uklanjanje preostalih delova pomenutog objekta.Policija je identifikovala više osoba koje su učestvovale u ovom događaju, a o svemu je obavešteno i nadležno tužilaštvo”, navedeno je u pismenoj izjavi Živkovića.

Prema važećem zakonu crkve i vjerske zajednice u Srbiji imaju status pravnog lica, nezavisne su od države i jednake pred zakonom.

U Srbiji su pred Ustavom i zakonom svi su jednak, a prma članu 2 Ustava “nijedan državni organ, politička organizacija, grupa ili pojedinac ne može prisvojiti suverenost od građana, niti uspostaviti vlast mimo slobodno izražene volje građana”.

Nekoliko desetina muškaraca učestvovalao je uklanjanju ostatka berbernice, a za sada javnost nije upoznata pod kojim okolnostima i proposoma je to učinjeno.

Objekat porodice Dugopoljac u kom je bila berberska radnja od sedamdesetih godina, u Pravomajskoj ulici u Novom Pazaru, srušen je u noćnim satima 23. februra ove godine po nalogu Islamske zajednice u Srbiji (IZuS). Između porodice Dugopopljac i Islamske zajednice u Srbiji vodi se sudski spor u vezi vlasništva nad zemljištem na kojem se nalazila porušena berbernica.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: