28 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Regija Sport

Bošnjačka Stranka (BS), DPS i DCG osudile divljaštvo nacionalista na utakmici u Beranama

Bošnjačka stranka u Crnoj Gori snažno je osudila jučerašnje prijetnje i uvrede i uništavanje imovine delegacije fudbalskog kluba iz Plava, tokom utakmice Jezero-Budućnost, koja je odigrana u Beranama.

BS zabrinjava činjenica da se nakon nemilih scena iz Pljevalja od prošlog mjeseca, kada se Bošnjacima prijetilo novom Srebrenicom, sada se u Beranama, gdje takođe vjekovima žive Bošnjaci, čuju poruke „Turci-selite se“.

“Većinska Crna Gora danas s pravom uplašena, ali i razočarana, jer i dalje ima onih koji ne poštuju osnovna ljudska prava”, upozoravaju iz ove manjinske stranke.

“Država i građani ne smiju zatvarati oči pred ovakvim primjerima nacional-šovinizma, koji predstavljaju najveću opasnost ne samo kod nas već i cijelom regionu”, ističu u svom saopštenju i pozivaju nadležne institucije da u što kraćem vremenu otkriju i procesuiraju sve počinioce i nalogodavce ovih gnusnih djela.

“Bošnjački narod je dio društvenog i državotorog bića Crne Gore, istorijski utemeljen, te ih poruke i zastrašivanja neće pomjeriti sa vijekovnih prostora, a ovakvi slučajevi neće poremetiti naš odnos prema komšijama i našu opredjeljenost za multietničko društvo, zaključuju u svom obraćanju javnosti.

Napade osudili i iz DPS Berane i Demokrata Crne Gore

Pored Bošnjačke stranke, danas se oglasio i Opštinski odbor Demokratske partije socijalista(DPS)Berana i najoštrije osudio huliganska ponašanja.

Uz osude ovakvih dešavanja, upozoravaju da “niko ne smije koristiti fudbalske utakmice za primitivne nacionalističke i šovinističke ispade i uništavanje imovine”.

“DPS će uvijek dizati glas protiv fašisoidnih ideja iz prošlosti, u uvjerenju da neće naići na plodno tlo u Crnoj Gori. Mržnja prema nekome samo zato što je druge nacije ili vjere mora biti iskorijenjena, jer je ona u bliskoj prošlosti nanijela ogromne žrtve cijelom našem regionu”, ističe se, između ostalog, u saopštenju opštinskog odbora u Beranama.

Iz Demokratske Crne Gore, čiji je lider Aleksa Bečić, osudili su danas vandalizam i govor mržnje na utakmici u Beranama, te naveli da su “međuetnički sklad i multikulturalnost vrijednosti koje se moraju čuvati”.

Policija privela osumnjičene

Beranska policija saopštila je da je privela Viktora Jankovića (21) i maloljetne S.J. (17), M.C. (17) i A.T. (17) koji su, kako je saopšteno, identifikovani kao osobe koje su juče izazvale incident u tom gradu tokom utakmice Jezero – Budućnost.

Policija je, dodaju, prikupila obavještenja i od oštećenog S.R. (29) iz Berana koji je nastanjen u Plavu, kao i od prisutnih svjedoka na navedene okolnosti.

“O događaju su obaviješteni državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama i državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju koji će se izjasniti o kvalifikaciji događaja nakon uvida u spise predmeta”, zaključuju iz policije.

Iz FK Jezero su pozdravili brzu reakciju policije i izrazili uveravanje da će odgovorna lica i nalagodavci snositi adekvatne sankcije.

Podsjetimo, juče je tokom i nakon odigravanja fudbalske utakmice u Berana između FK”Jezero” iz Plava i “Budućnosti” iz Podgorice došlo do nacionalističkih i šovinstičkih izgreda, gde su pored najgnusnijih uvreda na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, oštećeni automobili delegacije iz Plava.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: