28 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Regija Srbija Turska

Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSuJIE): Produbljivanje odnosa Srbije i Turske

Na marginama neformalnog sastanka ministara inostranih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSuJIE), sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom sastao se ministar spoljnjih poslova Srbije Nikola Selaković.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije Selaković je tom prilikom izrazio nadu da će postignut nivo bilateralnih odnosa, intenzivnog političkog dijaloga, produbljene saradnje i međusobnog povjerenja i poštovanja, nastaviti da se razvija i u narednom periodu, na dobrobit dviju zemalja, kao i regiona u cjelini.

On je konstatovao da su dobro razumevanje predsjednika Srbije i Turske – Aleksandra Vučića i Recepa Tayyipa Erdogana, kao i njihov lični odnos, značajno doprinjeli razvoju političkih, ekonomskih i svih drugih odnosa dveju zemalja.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima produbljivanja bilateralne ekonomske saradnje, pri čemu je Selaković istakao da visoko uvažava lični doprinos predsjednika Erdogana dovođenju turskih investitora u Srbiju.

“Ministar je, podsetivši na to da su dvije zemlje prošle godine obilježile 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa, konstatovao da istorija naših odnosa seže mnogo dalje od toga i da obavezuje da nastavimo zajednički rad na jačanju sveukupnih odnosa i podršci miru i stabilnosti u regionu”, navodi se u saopštenju.

Srbija, kako je dodao, sa velikom pažnjom prati situaciju u vezi sa epidemijom COVID-19 u Turskoj, i želi joj što brži potpuni povratak u normalne tokove i uspješan privredni oporavak.

Selaković je i ovom prilikom uputio najiskrenije izraze saučešća povodom razornog zemljotresa koji je pogodio područje Izmira i okolinu i odnio veliki broj ljudskih života, uz želje za što brži oporavak povređenih.

On će učestvovati sutra na neformalnom sastanku ministara inostranih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSuJIE), koji će biti održan u u Antaliji.

Domaćin sastanka biće ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, a tema sastanka je
„Načini saradnje u jugoistočnoj Evropi zasnovani na iskustvu sa pandemijom COVID-19 u regionu“.

Sastanak se održava u okviru predsedavanja Turske Procesu saradnje u jugoistočnoj Evrope (2020-2021).

Na marginama sastanka, šef srbijanske diplomatije imaće odvojene bilateralne susrete sa predstavnicima više zemalja učesnica, kao i trilateralni sastanak sa ministrima inostranih poslova Turske i Bosne i Hercegovine – Mevlutom Čavušogluom i Biserom Turković.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: