Aktuelno Društvo Srbija

Na Pešteru vojna vježba „Vihor 2024“, učestvuje nešto što do sada nije viđeno i više od 2.000 pripadnika VS-e

Vojska Srbije na privremenom poligonu „Pešter“ ovih dana sprovodi združenu taktičku vježbu “Vihor 202”, a dan visokih zvanica s bojevim gađanjem biće u petak 19. aprila 2024. godine od 12 sati, najavilo je srbijansko Ministarstvo odbrane.

Snajperisti Vojske Srbije ne poligonu “Pešter, foto: mod.gov.rs

Na vježbi učestvuju kopnena i vazduhoplovna komponenta vojske i specijalne snage, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva jedna je od najvećih i najsveobuhvatnijih koje Vojska Srbije izvodi.

“Vježba „Vihor 2024“ izvodi se na osnovu direktive predsjednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, s ciljem daljeg unaprjeđenja obučenosti i osposobljenosti komandi i jedinica Vojske Srbije za rješavanje taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja borbenih operacija”, navedeno je na sajtu Ministarstva odbrane Republike Srbije

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević je nakon obilaska snaga Vojske Srbije ne Pešteru izjavio da uvjerio se da je vojska spremna da izvršava zadatke u svim vremenskim uslovima i poručio da je veoma ponosan na sve pripadnike Vojske Srbije i zahvalan na svemu što rade svakog dana, nedjelje, mjeseca i svake godine, čuvajući otadžbinu Srbiju.


Ministar odbrane Miloš Vučević (D2) i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović (D) obišli su danas snage Vojske Srbije koje na privremenom poligonu „Pešter“ realizuju taktička uvežbavanja u okviru Združene taktičke vežbe s bojevim gađanjem „Vihor 2024“, foto: mod.gov.rs

“Nadam se da ćemo biti u prilici i da će nam vremenske prilike dozvoliti da u petak vidimo ono što su pripadnici Vojske Srbije spremali da prikažu, kao dio osposobljenosti i svega čime raspolažu. Prvi put će biti prikazani mnogi sistemi. Više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije, više od 500 sistema naoružanja, među kojima ima i onih najsloženijih, najbitnijih, najskupljih, najubojitijih. Nešto što do sada nije viđeno”, rekao je on. ministar odbrane i zahvalio načelniku Generalštaba i svojim saradnicima na svemu što su svakodnevno radili.

Predočenno je da se na ovoj vježbi testiraju najnoviji sistemi tehnike, posebno bespilotne letjelice raznih vrsta, izviđačke i kiler dronove najnovije generacije.

Na vežbi učestvuju kopnena i vazduhoplovna komponenta Vojske Srbije i specijalne snage, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva jedna je od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je Vojska Srbije izvela.

Foto: mod.go.rs

Među sredstvima koja učestvuju na vežbi su tenkovi M-84 i T-72M, borbena oklopna vozila BOV OT, „Miloš“, „Lazar-3”, MRAP, samohodna haubica 155 mm „Nora-B52”, modernizovani i digitalizovani višecevni lanseri raketa „oganj“ i vozila „Hamvi“.

Na vježbi su angažovani i avioni „MiG-29“, modernizovani „Orao“, „Super Galeb G-4“, helikopteri „Mi-35M“, „Mi-17“, „H-145M“, „Gama” i transportni avioni CASA C-295 i An-26.

Takođe, učestvuju i daljinski pilotirani vazduhoplovi CH-95, protivvazduhoplovni sistemi FK-3, PASARS i „PANCIR-S1”, kao i sistemi za detekciju i ometanje bespilotnih vazduhoplova „Repelent”.

Foto: mod.go.rs

Vježba „Vihor 2024“ je, između ostalog, prilika da se prikaže rad modernizovanih sredstava i sredstava u razvoju, među kojima su i izviđačka bespilotna letjelica „pegaz“, dron malog dometa „vrabac“, naoružana bespilotna letjelica kratkog doleta „senka”, kiler dron „Osica”, naoružani dron „Obad“, kao i naoružani mini kvadrikopter „Komarac“.

Ministarstvo odbrane Srbije je sve zainteresovane redakcije uputilo da svoje ekipe akredituju putem LINKA, najkasnije danas, 18. aprila do 14 sati.

Za predstavnike medija obezbijeđen je organizovani prevoz, s polaskom ispred Doma Vojske Srbije (ulica Braće Jugovića 19, Beograd), u petak 19. aprila u 4.30 sati.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: