28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Vremeplov

Danas se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. decembar povodom dana donošenja Opšte deklaracije o ljudskim pravima odnosno pravima čovjeka.

Dana, 10. decembra 1948. Eleanor Roosevelt pročitala je pred Ujedinjenim nacijama u Parizu Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima (UN Povelja o ljudskim pravima).

Ono što je udovica bivšeg američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta najavila u to vrijeme bila je historijska prekretnica: prvi put u ljudskoj historiji tadašnje 56 države članica UN-a složilo se o pravima koja bi se trebala primjenjivati na sve ljude.

Međutim, Međunarodni dan ljudskih pravo službeno je proglašen 4. secembra 1950. godine kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Rezoluciju broj 423(V) kojom poziva sve zemlje članice UN i sve druge organizacije koje to žele da obilježe 10. decembar kao Međunarodni dan ljudskih prava.

Generalna skupština UN je na svom trećem zasjedanju i 183. plenarnom sastanku održanom u Palais de Chaillot u Parizu usvajanjem Rezolucije broj 217 odlučila o prihvatanju Opšte deklaraciju o ljudskim pravima.

Od ukupno 58 država koje su u to vrijeme bile članice UN za rezoluciju je glasalo 48 država, nijedna država nije bila protiv, a 8 država je bilo suzdržano dok dvije države nisu učestvovale u glasanju. Suzdržane u glasanju su bile Jugoslavija, SSSR, Ukrajina, Bjelorusija, Poljska, Čehoslovačka, Južnoafrička Republika i Saudijska Arabija dok Jemen i Honduras nisu učestvovale u glasanju.

Opšta deklaracija o ljudskim pravima sa oko 500 prijevoda jedan je od najprevođenijih dokumenata na svijetu.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: